O TAK ! W tej chwili śmiało pokazuję „faka” minionemu tygodniowi pracy, niczym Robbe Williams na wczorajszej ceremonii otwarcia MŚ w Rosji. Przed nami miesiąc piłkarskich zmagań. Polacy swój kunszt zaprezentują dopiero we wtorek, więc jest trochę czasu na wyciągnięcie narodowych barw. Publiczna telewizja będzie biła rekordy oglądalności, a piwo ze słonymi przekąskami będzie stałym zestawem obiadowym piłkarskich kibiców. Emocje będą szaleć jak na rollercoasterze. Halina będzie w kółko się pytać Andrzeja „co to ten spalony”. W pracy, szkole, autobusie, tramwaju wszyscy będą mówić o piłce. To jest właśnie mundial.
W czwartkowy wieczór naszły mnie smaki na gulasz wołowy. Akurat miałem kilogram pięknej łopatki wołowej. Podniosłem cztery litery z łóżka i udałem się w kierunku kuchni. Po drodze oblizałem się ze dwa razy – wiedziałem, że konsumpcja nastąpi dopiero w piątek. Gulasz to nie takie hop-siup, jest to danie wymagające nakładu czasu – chyba, że jesteś szczęśliwym posiadaczem szybkowaru. Łopatkę pokroiłem w kostkę. Mięso oprószyłem lekko mąką i podsmażyłem na małej ilości oleju. Jeżeli chcecie uzyskać ciemniejszą barwę sosu, mięsko powinno być lekko przypieczone. Ponad to, w gulaszu wylądowała jeszcze cebula, papryka, marchewka oraz pieczarki. Zresztą przeczytajcie dokładnie przepis to się dowiecie co i jak trzeba zrobić.
Cały proces trwał jakieś dwie i pół godziny, plus „leżakowanie” w lodówce do piątkowego obiadu.
Wyszedł SZTOS! Łopatka rozpływała się w buzi. Sosik MIAZGA, wyrazisty w smaku ze słono – słodko – pikantną nutą. Coś wspaniałego. Gulasz wołowy zaserwowałem z młodymi ziemniaczkami i ogórasem kiszonym. Wszystko posypałem obfitą ilością koperku.
Miłego piąteczku.
Piona !
Składniki:
- 700-800 g łopatki wołowej
- 400-500 ml bulionu wołowego
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 1 marchewka
- 200 g pieczarek
- 1 duża papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili (można pominąć)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 3-4 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
Proces twórczy:
-
Umyć i osuszyć łopatkę wołową. Pokroić w drobną kostkę.
-
Oprószyć mięso mąką pszenną.
-
Smażyć mięso na niewielkiej ilości oleju 3-4 minuty, do uzysk
-
Pokroić cebulę w kostkę. Zeszklić na złoty kolor.
-
Wrzucić do garnka mięso, cebulę oraz wlać bulion. Dodać ziele angielskie i liście laurowe Dusić na małym ogniu przez półtorej godziny.
-
Pokroić w kostkę marchewkę, paprykę, a pieczarki na „ćwiartki”.
-
Poddusić pieczarki.
-
Dodać po 1,5h paprykę i marchewkę. Przecisnąć przez praskę czosnek. Dodać paprykę słodką. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić kolejne 40 minut.
-
Wrzucić pieczarki. Dusić kolejne 20 minut. Jeżeli mięso jest jeszcze twarde, dusimy kolejne 20 minut, aż będzie miękkie.
-
Podawać z ziemniaczkami młodymi i ogórasem kiszonym lub małosolnym.