Niedziela na sportowo. Na początek wszedł intensywny trening biegowy, a następnie basen na regenerację. Dałem niezły wycisk organizmowi. „Bebzol” latał jak oszalały przy zbiegach z górki. Mam nadzieję, że do wakacji zmaleje, bo przypał wyjść na plaże i robić za morsa (i nie chodzi mi tutaj o kąpiele w lodowatej wodzie). Po dwugodzinnym wysiłku zeszło ponad tysiąc kalorii, więc można delikatnie zgrzeszyć.
Lody to idealna opcja na ochłodzenie organizmu. Najlepiej smakują domowe, bo są przepyszne i proste w przygotowaniu. Nie uwierzycie. Potrzebne będą tylko dwa składniki – śmietana i mleczko skondensowane, i nic więcej! Za pomocą miksera trzeba ubić śmietanę na sztywno. Następnie stopniowo dodawać mleczko i delikatnie wymieszać. Włożyć do zamrażarki i czekać sześć godzin. W sezonie letnim, kiedy mamy przeogromny wybór pysznych owoców, można zrobić świetne desery lodowe na bazie naszych rzemieślniczych „ajskrimów”. U mnie dzisiaj wystąpiły w połączeniu z sosem truskawkowym i migdałami.
Oczywiście jest to przepis podstawowy. Można śmiało go modyfikować, dodając inne składniki smakowe. W zeszłym roku robiłem lody waniliowe dodając laskę wanilii, albo o smaku słony karmel, zamieniając cukier trzcinowy w płynną substancję łącząc go z solą morską. Szał ciał. Inne pomysły pozostawiam Waszej szalonej kreatywności.
Piona !
Składniki:
- 600 g śmietany 36%
- 350 ml mleczka skondensowanego
Proces twórczy:
-
Ubić śmietanę na sztywno.
-
Dodać do ubitej śmietany mleczko i delikatnie wymieszać.
-
Przełożyć masę do pojemnika i włożyć do zamrażarki na 6 godzin.
-
Podawać z sosem truskawkowym i migdałami.