DOMOWE LODY

Niedziela na sportowo. Na początek wszedł intensywny trening biegowy, a następnie basen na regenerację. Dałem niezły wycisk organizmowi. „Bebzol” latał jak oszalały przy zbiegach z górki. Mam nadzieję, że do wakacji zmaleje, bo przypał wyjść na plaże i robić za morsa (i nie chodzi mi tutaj o kąpiele w lodowatej wodzie). Po dwugodzinnym wysiłku zeszło ponad tysiąc kalorii, więc można delikatnie zgrzeszyć.

Lody to idealna opcja na ochłodzenie organizmu. Najlepiej smakują domowe, bo są przepyszne i proste w przygotowaniu. Nie uwierzycie. Potrzebne będą tylko dwa składniki – śmietana i mleczko skondensowane, i nic więcej! Za pomocą miksera trzeba ubić śmietanę na sztywno. Następnie stopniowo dodawać mleczko i delikatnie wymieszać. Włożyć do zamrażarki i czekać sześć godzin. W sezonie letnim, kiedy mamy przeogromny wybór pysznych owoców, można zrobić świetne desery lodowe na bazie naszych rzemieślniczych „ajskrimów”. U mnie dzisiaj wystąpiły w połączeniu z sosem truskawkowym i migdałami.

Oczywiście jest to przepis podstawowy. Można śmiało go modyfikować, dodając inne składniki smakowe. W zeszłym roku robiłem lody waniliowe dodając laskę wanilii, albo o smaku słony karmel, zamieniając cukier trzcinowy w płynną substancję łącząc go z solą morską. Szał ciał. Inne pomysły pozostawiam Waszej szalonej kreatywności.

Piona !

Składniki:

  • 600 g śmietany 36%
  • 350 ml mleczka skondensowanego

Proces twórczy:

  1. Ubić śmietanę na sztywno.

  2. Dodać do ubitej śmietany mleczko i delikatnie wymieszać.

  3. Przełożyć masę do pojemnika i włożyć do zamrażarki na 6 godzin.

  4. Podawać z sosem truskawkowym i migdałami.

1-IMG_2147 1-IMG_2148 1-IMG_2155 1-IMG_2157

Dodaj komentarz