Kłaniam się nisko. Panie i Panowie dzisiaj chciałbym podzielić się przepisem na wykorzystanie mięsa z rosołu bądź resztek z pieczonego kurczaka. Przepis bardzo prosty, a inspiracją był angielski klasyk, czyli potrawka o nazwie english pie.
Pokrótce opisze czym się charakteryzuje english pie. Podstawą potrawy to oczywiście duża ilość mięsa, może być kurczak, perliczka, kaczka. Dodatkowo można dodać wędzony boczek, seler naciowy, marchewkę, ziemniaki, cebulę i por. Praktycznie można dodać co ma się pod ręka. Cały farsz jest otulony kruchym ciastem, które powstaje na bazie mąki, masła, jajka oraz wody.
Pierwszy raz przygotowywałem ten rarytas, i powiem wam szczerze, że jeszcze nieraz zagości na moim stole. W smaku przypomina trochę moje ulubione pieczonki, z tym wyjątkiem, że całość zapieczona jest w pysznym cieście. Proponuję przygotować jeszcze dobry sos pieczeniowy, ale nie z torebki. To będzie prawdziwy sztos.
Piona!
Składniki:
Ciasto kruche
- 420 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 jajko
- 100-150 ml zimnej wody
- sól
Farsz
- 300 g gotowanego mięsa z kurczaka
- 2 pieczone udka kurczaka
- 300 g wędzonego boczku
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 1 por
- 2 cebule
- 3 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
Proces twórczy:
- Pokroić w drobną kostkę boczek. Podsmażyć na łyżce oleju.
- Pokroić w kostkę cebulę, marchewkę, por, seler naciowy. Dorzucić do boczku. Dodać liście laurowe. Smażyć 20 minut, aż warzywa puszczą soki.
- Pokroić ziemniaki w kostkę dodać do reszty farszu. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć kolejne 20 minut na małym ogniu.
- Porozrywać mięso na mniejsze kawałki. Dodać do warzyw i dobrze wymieszać. Zdjąć z gazu i odstawić do wystudzenia.
- Przygotować ciasto kruche. Przesiekać na stolnicy zimne masło z mąką. Dodać jajko, sól oraz zimną wodę. Wyrobić ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę.
- Posmarować oliwą naczynie żaroodporne. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować na grubość 0,5 cm. Przełożyć do naczynia, dobrze wyłożyć dno i boki.
- Przełożyć farsz do naczynia. Równomiernie rozprowadzić. Drugą część rozwałkować, i przełożyć na górę potrawki. Dokładnie posklejać wszystkie boki. Nadmiar ciast odciąć.
- Na środku naciąć krzyży, aby powietrze miało gdzie wyjść.
- Rozbełtać jajko. Posmarować jajkiem.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.
- Zostawić na 10 minut do wystygnięcia.
- Podawać z sosem pieczeniowym.