BUŁECZKI ŚNIADANIOWE W 25 MINUT

Kłaniam się nisko. W sobotni poranek wrzucam przepis ma bułeczki śniadaniowe w 25 minut. Maślanymi bułeczkami zaskoczycie swoją ukochaną rodzinę w świąteczny poranek. Zapach maślanych bułeczek będzie unosił się po całym domu, każdy śpioch obudzi się szybciej niż myślicie. Zapach zaprowadzi go prosto do jadalni.

Gorące bułeczki możecie podać na słodko lub słono. Dzisiaj postawiłem na śniadaniową klasykę, czyli jajko z bekonem. Do podbicia smaku i dekoracji wylądowały również kiełki brokułów. Wyszedł taki sztos, że nie skończyło się na jednej bułeczce. Śmiało możecie podać z kotlecikami z białej kiełbasy, zrobić mini burgerka, albo iść w minimalizm i podać ze swojskim miodem z okolicznej pasieki. Wyobraźnia nie zna granic w kuchni.

Przepis jest banalny. Bułeczki powstały na bazie mąki, maślanki, masła i proszku do pieczenia. Przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 25 minut. Idealnie też będą pasować z wędliną, pasztetem a nawet karpiem pozostałym z wigilijnej kolacji. Kombinujcie!

Trzymajcie się ciepło. Miłej soboty.

Piona!

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 3/4 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła + 20 g roztopionego
  • sól
  • bekon
  • jajko sadzone
  • musztarda

 

Proces twórczy:

  1. Przesiać przez praskę mąkę. Dodać łyżeczkę proszku do pieczenia.
  2. Przesiekać mąkę z masłem.
  3. Dolać maślankę, dodać szczyptę soli.
  4. Wyrobić z grubsza ciasto. Rozwałkować ciasto na grubość 3 cm. Za pomocą ringu lub szklanki wyciąć bułeczki.
  5. Przełożyć bułeczki na blasze. Z wierzchu posmarować roztopionym masłem.
  6. Piec w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 20 minut.
  7. Na patelni grillowej usmażyć bekon. Na patelni usmażyć jajka sadzone.
  8. Złożyć bułeczkę śniadaniową: bułka -> musztarda -> bekon -> jajko -> kiełki -> bułka.