ELOTE, GOTOWANA KUKURYDZA Z MAJONEZEM I SEREM

Kłaniam się nisko. Ostatni post wywołał wiele emocji, bo jak to można łączyć parówki z ziemniakami w tortilli, i dodać do tego jeszcze smażone krewetki?! Uważam, że świat do odważnych należy, i nawet najbardziej szalone pomysły mogą okazać się strzałem w dziesiątkę. Nie ma co dalej ślęczeć nad tunnbrodsrulle. Dzisiaj kolejne rzadko spotykane połączenie smakowe. Tym razem udamy się w kulinarną podróż do Ameryki Południowej, do Meksyku.

Dzisiejszą bohaterką będzie Elote, czyli meksykańska kukurydza z dodatkami. Do tej pory kukurydzę szamałem pod postacią popcornu, jako dodatek do sałatek, bądź gotowaną z dodatkiem soli. Ostatnia opcja łączy się oczywiście z wakacjami nad Bałtykiem. Tam smakuje jak danie pięciogwiazdkowe, tylko trzeba uważać żeby piasek nie dostał się pomiędzy zęby.

Elote to gotowana kukurydza z dodatkiem masła, soli, majonezu, i sporej ilości tartego ser. Kilka lubianych dodatków i kukurydza została wyniesiona w kosmos. Jak dla mnie bardzo ciekawe połączenie smaków. Słodycz kukurydzy idealnie przenika się solą i pikantnym majonezem. Tarty ser roztapia się od ciepła kukurydzy, dzięki czemu tworzy się pyszna skorupa. Fajna opcja na domowe imprezy czy rodzinne grillowanie. Wielkiej filozofii w przygotowaniu nie ma. Niespełna 60 minut i mamy smaczną przystawkę.

Trzymajcie się.

Piona!

 

Składniki:

  • 3 kolby kukurydzy
  • 50 g masła
  • 100 ml majonezu domowego z chili
  • 100 g sera żółtgo ( cheddar lub mimolette)
  • sól morska

 

Proces twórczy:

  1. Obrać z włókien kukurydzę. Umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami.
  2. Zawinąć w aluminiową folię.
  3. Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  4. Piec kukurydzę przez 35 minut.
  5. Rozgrzać patelnię grillową do czerwoności. Grillować kukurydzę kilka minut, aby chwyciła lekko „grillowego” koloru.
  6. Zetrzeć drobno ser, w rondelku rozpuścić masło.
  7. Za pomocą pędzelka posmarować masłem kukurydze. Do smaku posypać solą morską. Następnie posmarować majonezem, a na sam koniec posypać dużą ilością sera.
  8. Smacznego.