TUNNBRODSRULLE – SZWEDZKI „KEBAB”

Kłaniam się nisko. Jak Wam minął weekend? U mnie niedziela stała pod znakiem kiszonek. Eksperymentowałem z różnymi owocami i warzywami. Na dniach zobaczycie efekty pracy z mojego kulinarnego laboratorium. Dzisiaj chcę podzielić się pewnym doświadczeniem smakowo – kulinarnym. Jakiś czas temu natrafiłem na dziwną odmianę tortilli, która jest przysmakiem szwedzkich ulic. Może ktoś już słyszał, a co lepsza już jadł – tunnbrodsrulle? Dla niewtajemniczonych jest to tortilla z puree ziemniaczanym, grillowaną parówką oraz podsmażanymi na maśle krewetkami, warzywami i sosem na bazie majonezu.

Połączenie szalone, jak dla mnie ktoś to wymyślił przy „czyszczeniu” lodówki, bądź nie wiedział co zrobić z resztkami na koniec dnia w food trucku, i zawinął wszystko w placka. Nie ważne jak to zrobił, i czy był w pełni świadomy (trzeźwy) przy konstrukcji tejże potrawy. Bałem się tego połączenia składników, do ostatniej chwili zastanawiałem się czy nie łyknąć „rudej” na odwagę. Muszę przyznać, iż było to całkiem smaczne. Mile się zaskoczyłem. Pochłonąłem ze smakiem dwa placki. Obeszło się bez żołądkowych rewolucji czy innych zdrowotnych zawirowań.

Do przygotowania tunnbrodsrulle użyłem najlepszej jakości produktów. Placki zrobiłem ze swojego, niezawodnego przepisu ( tylko mąka, woda i smalec). Parówki wybrałem z duża zawartością mięsa (ponad 90%). Majonez też domowej roboty. Reszta składników wjechała z miejskiego targu. Cały proces twórczy zajął jakieś 40 minut, już z ugniataniem ciasta na placki.

Polecam każdemu kto chce poszerzać swoje kulinarne horyzonty.

Dajcie w komentarzach znać, o waszych „dziwnych” kulinarnych przygodach.

Piona!

 

Składniki:

  • domowe placki tortilli -> przepis
  • parówki
  • 200 g gotowanych krewetek
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • mix sałat
  • pomidor malinowy
  • pikle
  • cebula czerwona
  • 3 łyżki domowego majonezu
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść koperku

 

Proces twórczy:

  1. Przygotować domowe placki tortilli. Przepis pod tym -> linkiem.
  2. Przygotować pure ziemniaczane. Obrać i ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzić z wody. Dodać łyżkę masła i rozgnieść rózgą.
  3. Przygotować sos. Połączyć majonez, śmietanę, sok z cytryny i garść posiekanego koperku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
  4. Podsmażyć parówki i gotowane krewetki na maśle.
  5. Podpiec tortille.
  6. Złożyć placki: tortilla -> puree ziemniaczane -> parówka/ parówki -> mix sałat -> pomidor -> pikle -> cebula -> krewetki -> sos -> zawinąć.
  7. Smacznego.