DOMOWE TORTILLE PSZENNE

Wszelakie tortille, wrapy, kebaby w cieście i inne cuda zawinięte w pszenny placek mogę jeść na okrągło. Taki sposób zawijania mięsnego czy warzywnego farszu, uwielbiam. Po pierwsze jest to smaczne, po drugie cholernie wygodne. Nie muszę używać widelca i noża, aby pochłonąć posiłek. Co najwyżej trochę się ubrudzę. A co tam! Liczy się wygoda.

Oczywiście znajdziecie gotowe placki w hipermarketach, ale… Są dwa „ale”. Ale po co przepłacać, ale nie są tak dobre i zdrowe jak domowe (cena w sklepie około 4-5 zł za 4 tortille vs. domowe placki to  koszt ok. 2,7 za 10 – 12 placków). Wnioski wyciągnijcie sami. Zatem do przygotowania potrzebujemy tylko mąki pszennej, oleju rzepakowego oraz wody i soli. Jeżeli dobrze przykryjemy folią spożywczą tortille, to zdatne będę przez kilka dni. Czas wykonania to niecała godzina.

 

Składniki:

3 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki oleju rzepakowego

1 szklanka gorącej wody

łyżeczka soli

 

Proces twórczy:

  1. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce. Wyrabiamy ciasto ręcznie przez 10 minut.
  2. Wyrobione ciasto zostawiamy na 20 minut pod przykryciem.
  3. Ciasto dzielimy na 10-12 części. W zależności jakiej średnicy chcecie uzyskać placki.
  4. Na oprószonym mąką blacie wałkujemy ciasto. Ciasto powinno być cienkie (ok.1 -2 mm).
  5. Rozgrzewamy patelnię do czerwoności. Kładziemy nasze placki na patelni i smażymy po 50 sekund na stronie. Powinny na powierzchni placka pojawić się bąbelki powietrzne.
  6. Usmażoną tortillę kładziemy na talerzu pod wilgotną ściereczką.

Dodaj komentarz