Kłaniam się nisko. Spodobał się Wam pomysł z wykorzystywaniem produktów z krótką datą bądź produktów, które młodość mają dawno za sobą. Cieszy mnie to niezmiernie, bo mam dodatkową motywację aby bardziej przyglądać się co mam w lodówce i nie wyrzucać jedzenia na „hasiok” – jak powiedziałby to rodowity Ślązak. Postaram się przynajmniej raz w tygodniu wrzucić post związany z #zerowaste.
Podczas ostatnich porządków w lodówce zauważyłem dwa opakowania jogurtu greckiego z krótką datą. Pewnie kupiłem ja w jakimś dyskoncie w promce „3 za 2”, niestety często wchodzę w takie promocje bo wychodzi taniej, a nie zastanowię się czy taka ilość jest mi tak naprawdę potrzebna. Chwila nieuwagi i kolejne produkty lądują w koszyku. Kostek masła to mam chyba z 10, w końcu idą święta to się wykorzysta 😀
Wracając do pomysłu na wykorzystanie gęstego jogurtu. Możliwości było sporo, ale wybrałem najbardziej czasochłonny. Cały proces produkcji trwał 2 dni. Zrobiłem domowy serek „almette” bez żadnych ulepszaczy smaku czy konserwantów. Trochę byłem sceptycznie nastawiony do rezultatu jaki uzyskam. Nie dowierzałem, że to takie proste. Pierwsza degustacja rozwiała wszystkie wątpliwości. Ten przepis zagości w moim repertuarze na bardzo długo, aż mi się nie przeje.
Aha, serek zrobiłem o smaku bazylii. Rewelka !
Oprócz produktów spożywczych do przygotowania będzie potrzebna gaza, mocna gumka recepturka, oraz sitko metalowe. I to na tyle.
Tymczasem.
Piona !
Składniki:
- 800 ml jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 2 łyżeczki ulubionych ziół (ja użyłem suszonej bazylii)
Proces twórczy:
- Wymieszać dokładnie jogurt grecki z ziołami i solą.
- Przygotować sito o średnicy 10-14 cm, miskę na której będzie oparte sito, oraz gazę (o powierzchni 1m – standardowa z apteki) i gumkę recepturkę.
- Złożyć gazę na pół i włożyć do sita. Następnie na środek gazy wylać cały jogurt. Chwycić za 4 boki i związać gumką. Sitko oprzeć o miskę lub większe naczynie do którego będzie ściekała serwatka. Włożyć do lodówki na dwa dni.
- Wylewać serwatkę raz na kilka godzin. Po odsączeniu serwatki można docisnąć gumkę, aby serek był zwarty.
- 48 godzin później serek jest gotowy do spożycia.
- Smacznego.