Kłaniam się nisko. Na sobotni wieczór przygotowałem domowe hot-dogi w przepysznym cieście. Jeżeli lubisz parówkę w mięciutkiej bułce, jeżeli podczas podróży wcinasz ja na stacji, to tym bardziej przypadnie Ci ten przepis. Wystarczy 60 minut pracy, aby cieszyć się smakowitą przekąską do piwa, czy dobrą zagrychą do czystej. Jak planujesz wieczór z Netflix-em, to też się nada.
Pierwszy raz na podobne wykonanie wpadłem na Instagram-ie u @tanczacy_z_garami_ (polecam ten profil, to co robi Maniek to mistrzostwo świata). Wymieniliśmy kilka uprzejmości i podzielił się recepturą. Lekko zmodyfikowałem gramaturę produktów i zabrałem się do pracy. Pomysł na realizacje czekał kilka dobrych tygodni. Ciasto to połączenie mąki, masła, mleka, jajka i drożdży. Po wyrośnięciu należy podzielić na porcję, lekko rozwałkować w kształt łódeczki. Posmarować sosem pomidorowym, posypać od serca serem i położyć parówkę. Zawinąć i do pieca.
Ciasto wyszło mięciutkie, a zarazem z wierzchu chrupiące. Parówka jak to parówka, zamiast niej możecie włożyć ulubioną kiełbaskę czy frankfurterkę. Najlepiej podawać z dobrej jakości musztardą. Powiem Wam, że ten przepis wejdzie na stałe do mojego menu.
Piona!
Składniki:
- parówki
- 350 g mąki pszennej (najlepiej typ 00)
- 80 ml mleka 3,2%
- 80 g masła
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jako + 1 żółtko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- sezam
- 50 g sera cheddar
- sos pomidorowy lub ketchup
- 2 łyżki ziół prowansalskich
Proces twórczy:
- Przygotować zaczyn. Rozpuścić masło wraz z mlekiem i cukrem. Ostudzić. Dodać drożdże i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Przesiać mąkę do miski. Wbić jajko, wsypać sól, oraz wlać zaczyn drożdżowy. Wymieszać wszystko. Masę przełożyć na stolnicę i wyrabiać 5 minut. Przełożyć ciasto do miski, przykryć ścierką i odłożyć na kolejne 30 minut.
- Podzielić ciasto na 10-12 części. Rozwałkować ciasto w „łódeczkę” na długość parówki. Środek posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem. Zetrzeć ser na tarce i rozłożyć na sosie. Posypać obwicie ziołami. Położyć parówkę i zakleić ciasto. Dobrze zlepić.
- Górę ponacinać na skos nożem. Rozbełtać żółtko. Posmarować hot-dogi żółtkiem i posypać sezamem.
- Położyć hot-dogi na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza przez 15 minut.
- Smacznego.







