SMAŻONY CAMEMBERT

Kłaniam się nisko. Na piątkowy obiad wleciała bomba kaloryczna w postaci smażonego camembeta z frytkami i sałatką z młodej kapusty pekińskiej. Dawno taki zestaw za mną chodził, ale jakoś nie było mi po drodze. Dzisiaj bez zbędnego marudzenia zabrałem się do pracy, a że przepis prostszy od budowy cepa, to szybko poszło.

Ser camembert panierujemy w mące, jajku oraz bułce tartej. Smażymy po 4-5 minut z każdej strony, na średnim ogniu, aby nam panierka nie zamieniła się w popiół. Pod koniec smażenia możecie przykryć patelnię pokrywką, dzięki temu środek będzie bardziej płynny. Drugi sposób to podpieczenie „kotletów” kilka minut w piekarniku w 150 stopniach Celsjusza. Sałatka z młodej kapusty to taka wariacja na temat słynnego colesława. Zamiast kapusty białej wykorzystałem młodą pekinkę, marchewkę tartą, cebulę, ogórek zielony oraz kukurydzę. Wszystko polałem lekko sosem śmietanowym (pomieszana śmietana z majonezem).

Taki zestaw świetnie zrobił mi dzień. Otworzyli lasy i parki to będzie gdzie spalić kalorie.

Piona!

Składniki:

  • ser camembert
  • jajko
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

Surówka z kapusty pekińskiej

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli
  • garść kukurydzy
  • 1 ogórek zielony
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • sól
  • pieprz

Proces twórczy:

  1. Jajko rozbełtać w głębokim talerzy. Doprawić solą i pieprzem. Na drugim talerzyku wysypać mąkę, a na trzecim umieścić bułkę tartą.
  2. Ser camembert obtoczyć w mące. Następnie namoczyć w jajku. Na koniec dokładnie obtoczyć w bułce tartej.
  3. Rozgrzać na patelni olej. Położyć „kotlety”. Smażyć na średnim ogniu po 4-5 minut (w zależności od wielkości sera). Na 2 ostatnie minuty przykryć patelnię.
  4. Przygotować surówkę. Poszatkować kapustę. Obrać i pokroić w kostkę ogórek zielone. Cebulę poszatkować w drobną kostkę. Wsypać garść kukurydzy konserwowej. Przyprawić solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z majonezem i polać lekko sałatkę.
  5. Ser odsączyć w papierowe ręczniki z nadmiaru tłuszczu.
  6. Kotlety podawać w towarzystwie frytek.
  7. Smacznego.