POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z SOSEM GRZYBOWYM

Kłaniam się nisko. Zostały dwa ostatnie dni wakacji. W parkach, lasach widać już nadciągającą jesień. Coraz to więcej liści poniewiera się po chodnikach i ściółkach. Nieuchronnie beztroski czas zabawy i wypoczynku zmierza do historii. Uczniowie przez pierwsze dni szkoły będą jeszcze starać się ładnie pisać w zeszytach, a pracownicy będą z nostalgią wspominać wakacyjne szaleństwa. W zamian za to, nadchodzi polska złota jesień, która przyniesie nam kasztany i grzyby. Nie jestem jakimś zapalonym „grzybiarzem” i niełatwo mnie namówić na kilkugodzinny wypad do lasu, ale dobrą grzybową czy sosik z prawdziwków, zawsze chętnie opierdzielę i to z dokładką.

Dobrze, że moja druga połówka w zeszłym roku zaszalała, i ususzyła kilka dużych słoików grzybów. Dzięki niej, powstał dzisiejszy obiad. Sosik grzybowy pięknie komponował się z polędwiczką wieprzową. Takiego połączenia nie powstydziłaby się żadna restauracja.

Sos grzybowy zacząłem przygotowywać dzień wcześniej. Moczenie grzybów nie należy do najszybszych czynności w kuchni. Kilka godzin w nocy sprawiło, iż grzyby stały się miękkie i był gotowe na swoją chwilę prawdy. W połączeniu z masłem, cebulą, czosnkiem i śmietaną, stworzyło ogniste combo! Polędwiczki jedynie przyprawiłem solą i pieprzem. Podsmażyłem „medaliony” na oleju rzepakowym. W międzyczasie ugotowałem ziemniaki. Oto, przed Państwem kłaniają się polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym i gotowanymi ziemniaczkami.

 

Dzięki za poświęcony czas i do następnego postu!

Piona !

 

Składniki:

  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 80 g suszonych grzybów / 400 g świeżych
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 3 łyżki masła
  • cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • olej

 

Proces twórczy:

  1. Namoczyć suszone grzyby. Najlepiej zalać wodą i zostawić na całą noc. Jeżeli masz świeże grzyby, należy oczyścić wilgotną ściereczką z ziemi, i pokroić w kawałki kilku centymetrowe.
  2. Przygotować sos. Pokroić cebulkę i czosnek w drobną kosteczkę. Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle (2 łyżki) przez 5 minut.
  3. Odsączyć i posiekać grzyby. Wrzucić grzyby do cebuli i czosnku. Dusić przez 15 minut na średnim ogniu.
  4. Wlać śmietanę do grzybów i gotować na małym ogniu przez 5-7 minut, aż do momentu kiedy sos zgęstnieje.
  5. Przygotować medaliony z polędwiczki. Umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami mięso. Delikatnie odkroić z zewnętrznej strony przezroczystą błonę.
  6. Przygotować sznurek/nić kuchenną, poucinać kilka kawałków sznurka o długości 6-8 cm.
  7. Od lewej strony polędwiczki odmierzamy 2 cm- zawiązujemy mocno sznurek. Omierzamy kolejne 2 cm, w tym miejscu odkrajmy mięso, uzyskaliśmy medalion. Czynność powtarzamy do końca polędwiczki.
  8. Uzyskujemy 10-15 małych kawałków polędwiczek z sznurkami zawiązanymi pośrodku. Lekko zgniatamy w dłoni. Solimy i pieprzymy z obu stron.
  9. Rozgrzać na patelni olej z masłem (1 duża łyżka). Smażyć polędwiczki 3-4 minut z każdej strony. Przełożyć na chwilę na talerz, aby mięso odpoczęło. Usunąć sznurki.
  10. Podawać z ziemniakami i sosem grzybowym.

1-IMG_3200 1-IMG_3206 1-IMG_3210 1-IMG_3213

Dodaj komentarz