Ćevapčići

Kłaniam się nisko. Kolejny tydzień w pracy minął, momentalnie uśmiech na twarzy się pojawił, a zmęczenie w mgnieniu oka znikło. Teraz można w pełni korzystać z życia. Oficjalnie weekend uważam za otwarty. W weekend należy wejść z przytupem, bez smacznego posiłku nie wyobrażam sobie, żeby to było możliwe. Dobry posiłek to taki w którym występuje mięso, ziemniaki i trochę zieleniny dla utrzymania odpowiedniego balansu. Coraz częściej muszę się wysilić, aby wrzucić kozacki przepis na bloga, którego jeszcze nie było. Mówią, że podróże kształcą, i tak zapewne jest. Mnie podróże dają kulinarne inspiracje. Podczas ostatnich wakacji, przejazdem byłem w słoweńskiej miejscowości Koper. W jednej z nadmorskich restauracji jadłem klasyczne bałkańskie danie – Ćevapčići.

Ćevapčići to danie mięsne przygotowywane z różnych rodzajów mięsa, najczęściej z baraniny, wołowiny. Przyprawiane dużą ilością ziół i przypraw, a następnie grillowane. Bałkańscy kucharze podają z pitą, tzatzykami i ajvarem. Bardzo dobre połączenie. Uwielbiam takie smaki. Długo się nie zastanawiałem i zrobiłem swoją wersję, oczywiście z domowym ajvarem i frytkami.

Dobra szama przed melanżem to najważniejszy rytuał jaki od lat pielęgnuję. Wrzucam przepis i uciekam na imprezę firmową. Integracja!

Piona !

 

Składniki:

  • 100 g mielonej baraniny
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżej kolendry
  • garść świeżej mięty
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wody mineralnej
  • szczypta kuminu
  • sól
  • pieprz

 

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć mięso. Zmielić dwukrotnie na średnich oczkach. (można użyć samej wołowiny)
  2. Pokroić w drobną kosteczkę cebulę. Zeszklić na złoty kolor. Dodać do mięsa.
  3. Posiekać drobno zioła. Dodać do mięsa.
  4. Przyprawić mięso solą, pieprzem, papryką wędzoną, papryką słodką, kuminem. Przecisnąć czosnek przez praskę.
  5. Wsypać proszek do pieczenia i wodę mineralną.
  6. Wyrabiać ręcznie masę przez 10 minut.
  7. Formować małe ruloniki z mięsa o długości 5-10 cm.
  8. Grillować Ćevapčići przez 4-5 minut z każdej strony.
  9. Podawać z pitą lub frytkami i ajvarem.

1-IMG_3448 1-IMG_3450 1-IMG_3452 1-IMG_3454

Dodaj komentarz