Kłaniam się nisko. Kolejny tydzień w pracy minął, momentalnie uśmiech na twarzy się pojawił, a zmęczenie w mgnieniu oka znikło. Teraz można w pełni korzystać z życia. Oficjalnie weekend uważam za otwarty. W weekend należy wejść z przytupem, bez smacznego posiłku nie wyobrażam sobie, żeby to było możliwe. Dobry posiłek to taki w którym występuje mięso, ziemniaki i trochę zieleniny dla utrzymania odpowiedniego balansu. Coraz częściej muszę się wysilić, aby wrzucić kozacki przepis na bloga, którego jeszcze nie było. Mówią, że podróże kształcą, i tak zapewne jest. Mnie podróże dają kulinarne inspiracje. Podczas ostatnich wakacji, przejazdem byłem w słoweńskiej miejscowości Koper. W jednej z nadmorskich restauracji jadłem klasyczne bałkańskie danie – Ćevapčići.
Ćevapčići to danie mięsne przygotowywane z różnych rodzajów mięsa, najczęściej z baraniny, wołowiny. Przyprawiane dużą ilością ziół i przypraw, a następnie grillowane. Bałkańscy kucharze podają z pitą, tzatzykami i ajvarem. Bardzo dobre połączenie. Uwielbiam takie smaki. Długo się nie zastanawiałem i zrobiłem swoją wersję, oczywiście z domowym ajvarem i frytkami.
Dobra szama przed melanżem to najważniejszy rytuał jaki od lat pielęgnuję. Wrzucam przepis i uciekam na imprezę firmową. Integracja!
Piona !
Składniki:
- 100 g mielonej baraniny
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżej kolendry
- garść świeżej mięty
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki wody mineralnej
- szczypta kuminu
- sól
- pieprz
Proces twórczy:
- Umyć i osuszyć mięso. Zmielić dwukrotnie na średnich oczkach. (można użyć samej wołowiny)
- Pokroić w drobną kosteczkę cebulę. Zeszklić na złoty kolor. Dodać do mięsa.
- Posiekać drobno zioła. Dodać do mięsa.
- Przyprawić mięso solą, pieprzem, papryką wędzoną, papryką słodką, kuminem. Przecisnąć czosnek przez praskę.
- Wsypać proszek do pieczenia i wodę mineralną.
- Wyrabiać ręcznie masę przez 10 minut.
- Formować małe ruloniki z mięsa o długości 5-10 cm.
- Grillować Ćevapčići przez 4-5 minut z każdej strony.
- Podawać z pitą lub frytkami i ajvarem.