KIBINY MAZURSKIE – PIEROŻKI PIECZONE

Dzisiaj wyruszymy w kulinarną podróż po Warmii i Mazurach. Dla wielu przedstawię produkt znany i lubiany, natomiast dla innych produkt o którym nie mieli bladego pojęcia. Ja zaliczam się do tej drugiej grupy. Dzisiejszym daniem będą KIBINY, czyli pieczone pierogi, nadziane surową białą kiełbasą.

Na kibiny natrafiłem w kilku kulinarnych książkach, które odziedziczyłem po babciach. W każdym z przepisów proporcje były podobne. Standardowy przepis na ciasto i farsz. Wiecie co mnie zaskoczyło ? Mianowicie zaskoczyło mnie to, że w żadnym z przepisów nie było informacji, w jakiej temperaturze powinny się piec mazurskie pierogi. Nawet wujek google nie odpowiedział mi na to pytanie. Kibiny mazurskie niczym tajemnica poliszynela. Została mi metoda prób i błędów. Dobrze, że skończyło się na pierwszym podejściu, ale tą tajemnicą zdradzę Wam nieco później.

Kibiny wyszły bardzo dobre. Ciasto chrupiące, a farsz soczysty. Idealne nadają się do maczania w śmietanie.Pasują jak ulał na imprezę. Zapewniam, że goście będą zachwyceni. Dobry polski finger food.

Składniki:

500 g mąki pszennej

150 g masła

1 żółtko

200 ml śmietany 18%

1/2 łyżeczki soli

farsz

500 g kiełbasy białej surowej

białko

1 łyżeczka musztardy

1/2 łyżeczka chrzanu tartego

Proces twórczy:

  1. Przesiać na stolnicy mąkę. Dodać masło, wszystko posiekać nożem na piasek.

  2. Dodać żółtko, śmietanę i sól. Wyrabiać ciasto przez 10 – 15 minut, aż będzie elastyczne.

  3. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 3 godziny.

  4. Zdjąć z kiełbasy jelita. Mięso połączyć z białkiem, musztardą i chrzanem. Doprawić do smaku solą morską i pieprzem białym.

  5. Rozwałkować ciasto na stolnicy na ok. 2-3 milimetry grubości. Nałożyć farsz i zawinąć pierożka.

  6. Posmarować pierogi roztrzepanym jajkiem i położyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia.

  7. Piec przez 30 minut w temperaturze 160 – 170 stopni Celsjusza.

  8. Podawać z dipem śmietanowym lub sosem czosnkowym.

1-IMG_0781 1-IMG_0784 1-IMG_07911-IMG_0777

Dodaj komentarz