BURGER WIELKANOCNY Z SOSEM CHRZANOWYM

Święta, święta i po św… Na szczęście Święta Wielkanocne dopiero się rozpoczęły. Nie ukrywajmy, nadszedł czas obżarstwa i wzmożonej konsumpcji jajek w różnorodnych odsłonach. Pewnie białej kiełbasy, żuru, barszczu białego oraz wszelakich babek i mazurków na Waszych stołach nie zabraknie. Natomiast na moim skromnym stole nie zabraknie burgera w świątecznej szacie (w końcu Niedziela Dzień Burgera).

Przedstawiam Państwu Burgera Wielkanocnego. „BW” to dwieście gram soczystej wołowiny, grillowana kiełbasa biała (oczywiście pochodzi z święconego koszyczka), jajko na twardo oraz sos chrzanowy.

Lubię mieszać tradycję z burgerami. W tym przypadku wyszedł sztos. Proponuję zakasać rękawy i wykorzystać „święconkę” w należyty sposób. W końcu nie możesz mieć wyrzutów sumienia, czekając na kolejne Święta Wielkanocne.

P.S.

Ogłoszenia duszpasterskie. Jutro na blogu pojawi się przepis na TARTĘ WIELKANOCNĄ.

 

Składniki:

200 g karku wołowego

1 biała parzona kiełbasa biała

jajko na twardo

pomidor malinowy

sałata

bułka do burgerów

sól

pieprz ziołowy

tymianek

czosnek granulowany

Sos chrzanowy:

4 cm korzenia chrzanu

2 łyżki majonezu domowego (przepis)

1 łyżka jogurtu greckiego

Proces twórczy:

  1. Wołowinę mielimy. Przyprawiamy solą, pierzem, czosnkiem i tymiankiem. Formujemy kotlet.
  2. Sos chrzanowym, W misce mieszamy majonez z jogurtem greckim. Następnie ścieramy korzeń chrzanu na tarce i wrzucamy do miski. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Rozgrzewamy patelnię grillową. Grillujemy burgera oraz kiełbasę białą z każdej strony po 5 minut.
  4. Bułki podpiekamy w piekarniku.
  5. Składamy burgera. Bułka → sos chrzanowy → sałata → pomidor → kotlet → jajko na twardo → kiełbasa → sos chrzanowy → bułka

 

 

Dodaj komentarz