Święta, święta i po św… Na szczęście Święta Wielkanocne dopiero się rozpoczęły. Nie ukrywajmy, nadszedł czas obżarstwa i wzmożonej konsumpcji jajek w różnorodnych odsłonach. Pewnie białej kiełbasy, żuru, barszczu białego oraz wszelakich babek i mazurków na Waszych stołach nie zabraknie. Natomiast na moim skromnym stole nie zabraknie burgera w świątecznej szacie (w końcu Niedziela Dzień Burgera).
Przedstawiam Państwu Burgera Wielkanocnego. „BW” to dwieście gram soczystej wołowiny, grillowana kiełbasa biała (oczywiście pochodzi z święconego koszyczka), jajko na twardo oraz sos chrzanowy.
Lubię mieszać tradycję z burgerami. W tym przypadku wyszedł sztos. Proponuję zakasać rękawy i wykorzystać „święconkę” w należyty sposób. W końcu nie możesz mieć wyrzutów sumienia, czekając na kolejne Święta Wielkanocne.
P.S.
Ogłoszenia duszpasterskie. Jutro na blogu pojawi się przepis na TARTĘ WIELKANOCNĄ.
Składniki:
200 g karku wołowego
1 biała parzona kiełbasa biała
jajko na twardo
pomidor malinowy
sałata
bułka do burgerów
sól
pieprz ziołowy
tymianek
czosnek granulowany
Sos chrzanowy:
4 cm korzenia chrzanu
2 łyżki majonezu domowego (przepis)
1 łyżka jogurtu greckiego
Proces twórczy:
- Wołowinę mielimy. Przyprawiamy solą, pierzem, czosnkiem i tymiankiem. Formujemy kotlet.
- Sos chrzanowym, W misce mieszamy majonez z jogurtem greckim. Następnie ścieramy korzeń chrzanu na tarce i wrzucamy do miski. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Rozgrzewamy patelnię grillową. Grillujemy burgera oraz kiełbasę białą z każdej strony po 5 minut.
- Bułki podpiekamy w piekarniku.
- Składamy burgera. Bułka → sos chrzanowy → sałata → pomidor → kotlet → jajko na twardo → kiełbasa → sos chrzanowy → bułka