TARTA WIELKANOCNA Z JAJKIEM I KIEŁBASĄ BIAŁĄ

Śmigus dyngus, czyli lany poniedziałek. Dla smakoszy to drugi dzień zmagań przy świątecznym stole. Jakieś rekordy w zjedzonych jajkach? U mnie spokojnie, bez większych problemów z żołądkiem, spowodowanych obżarstwem. Tradycyjnie „wjechała” nieśmiertelna sałatka jarzynowa, pasztet, jajka w majonezie i pysznych barszcz biały. Mając świadomość, iż jutro wysoce prawdopodobne będzie „jęczenie” w stylu „ale bym zjadł teraz takiej białej kiełbasy, albo kawałeczek serniczka”, postanowiłem wykorzystać świąteczne smakołyki – na dwieście procent.

Jestem osobą, która nie lubi wyrzucać jedzenia do kosza. Dlatego mając większą ilość jajek oraz kiełbasy białej, przygotowałem tartę wielkanocną. Do przygotowania potrzebne będzie ciasto francuskie, parzona kiełbasa biała oraz jajka na twardo. Składniki dostępne u każdego polaka podczas Świąt Wielkanocnych.

Składniki:

ciasto francuskie

3 jajka na twardo

200 g kiełbasy białej

cebula

150 ml śmietanki kremówki 30% albo 18%

2 jajka

4 cm korzenia chrzanu

sól

pieprz

Proces twórczy:

  1. Rozgrzewamy piekarnik na 220 stopni Celsjusza. Foremki albo większą formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Widelcem nakłuwamy cały spód, aby zapobiec wyrośnięciu ciasta.
  2. Wkładamy foremki na 15 minut do piekarnika.
  3. W międzyczasie w kosteczkę kroimy cebulę i podsmażamy na maśle. W misce mieszamy śmietanę, 2 jajka oraz stary chrzan. Doprawiamy solą i pieprzem białym.
  4. Kiełbasę, jajko kroimy w talarki.
  5. Wyjmujemy z piekarnika foremki z ciastem. Do tarty wkładamy podsmażoną cebulę, kiełbasę oraz jajko na twardo. Na koniec zalewamy sosem śmietanowo-chrzanowym.
  6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180-200 stopni na 30 minut.

Dodaj komentarz