Kłaniam się nisko. Ładnych parę tygodni minęło od ostatniego przepisu. Ostatnim razem za oknem panowały temperatury powyżej 15 stopni Celsjusza, a teraz z rana muszę zręcznie skrobać zamarznięte szyby samochodu. Czas leci jak opętany. Człowiek nie zdąży się zorientować, a już minęło kilka tygodni. Czemu kolejny raz trwała tak długa rozłąka z „blogaskiem”? Chwilowy brak weny i zwątpienie w to co od kilku lat robię na łamach bloga. Pokrótce naświetliłem Wam przyczyny braku postów w ostatnim czasie, zatem przejdźmy do meritum dzisiejszego wpisu.
Dawno nie było burger-owej inspiracji. Mieloną wołowinę przedstawiłem praktycznie w każdy możliwy sposób. Tym razem serce burgera będzie stanowiła wieprzowina, pozyskana z białej kiełbasy. Burgerka roboczo nazwałem „Bawarskim”. Maślaną bułę zastąpiłem bułką bawarską, która w smaku przypomina nieco precla. Zamiast sałaty lodowej użyłem kiszonej kapusty, która świetnie pasuje w tej kompozycji. Dodatkowo w środku burgerka znalazła się cebula czerwona i malinowy pomidor. Wszystko zostało polane królewskim sosem curry. Dla mnie sztos!
Piona !
Składniki:
200 g białej kiełbasy
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku
bułka bawarska
kapusta kiszona
pomidor malinowy
cebula czerwona
sos curry
Proces twórczy:
-
Przełożyć mięso z białej kiełbasy do miski. Wbić jajko, wsypać bułkę tartą oraz przecisnąć czosnek przez praskę. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Wyrobić i uformować burgera. Oprószyć kotlet mąką.
-
Smażyć burgera na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony.
-
Podpiec bułkę na patelni grillowej lub w piekarniku.
-
Złożyć burgera: bułka -> sos curry -> burger -> kapusta kiszona -> pomidor -> cebula -> sos curry -> bułka.