BAJGIEL WIEJSKI

Kłaniam się nisko. Kochani dzisiaj jest dla mnie niezwykły dzień, gdyż skończyłem 31 lat. Kiedy miałem połowę mniej, myślałem o trzydziestoletnich osobach jako o dinozaurach, a ja będę jeszcze długo wiódł beztroskie życie. Nic bardziej mylnego. Prawie dwie dekady zleciały jak jeden dzień, a teraz to ja jestem weteranem dla młodych i zastanawiam się kiedy to minęło. Włosów na głowie coraz mniej i kondycja fizyczna już nie ta co kiedyś. Jednak nie ma co narzekać bo już „niedługo” stuknie pięćdziesiątka i kolejny raz będę zastanawiał się kiedy to zleciało…

Zanim jednak to nastanie mam wiele ambitnych planów do zrealizowania. Jednym z nim jest pasja do gotowania i wynajdowania najsmaczniejszych rzeczy na globie. Wiadomo, że nie robię tego jedynie dla zaspokojenia swoich podstawowych potrzeb, bo pewnie nie przywiązywałbym większej staranności do prezentowanych potraw. Ważny byłby smak i ilość dostarczanego pokarmu do żołądka. W dużej mierze robię to dla Was, aby kiedyś moc zaprosić do swojego „wyczillowanego” food truck-a, i osobiście uścisnąć każdemu dłoń za wsparcie jakim mnie obdarowujecie.

Droga do trasy food trackiem daleka i kręta, więc skupiam się na kolejnym przepisie. Pod to moje święto polecam bajgla nafaszerowanego samymi dobrociami. Oczywiście serce bułki z dziurką stanowi burger z wołowiny sezonowanej. Dodatkowo ser mimolette, jajo sadzone i chipsy z boczku. Ponad to, rukola i żółty pomidor. Sos chrzanowy świetnie wszystko ze sobą scala. Takim bajglem mogę zaczynać każdy poranek.

Dzisiaj jeszcze wpadnę z jednym przepisem.

Tymczasem !

 

Składniki:

  • 150 g antrykotu wołowego
  • jajko sadzone
  • 2 plastry boczku parzonego
  • ser mimolette
  • żółty pomidor
  • rukola
  • cebula czerwona
  • sos chrzanowy (majonez + chrzan tarty + jogurt grecki)
  • bajgle -> przepis pod tym linkiem

 

Proces twórczy:

  1. Przygotować bajgle.
  2. Umyć i osuszyć mięso. Zmielić na grubych oczkach. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Uformować burgera. Smażyć na patelni grillowej z każdej strony po 3 minuty. Położyć obok plastry bekonu.
  4. Usmażyć jajko sadzone na maśle.
  5. Przekroić bajgla na pół. Położyć na dolną część ser i podpiec w piekarniku.
  6. Przygotować sos. Trzy łyżki majonezu wymieszać z łyżeczką tartego chrzanu i łyżeczką jogurtu greckiego.
  7. Złożyć bajgla. Buła -> ser -> rukola -> pomidor -> burger -> jajo ->bekon -> cebula -> sos -> buła