Kłaniam się nisko. Kochani dzisiaj jest dla mnie niezwykły dzień, gdyż skończyłem 31 lat. Kiedy miałem połowę mniej, myślałem o trzydziestoletnich osobach jako o dinozaurach, a ja będę jeszcze długo wiódł beztroskie życie. Nic bardziej mylnego. Prawie dwie dekady zleciały jak jeden dzień, a teraz to ja jestem weteranem dla młodych i zastanawiam się kiedy to minęło. Włosów na głowie coraz mniej i kondycja fizyczna już nie ta co kiedyś. Jednak nie ma co narzekać bo już „niedługo” stuknie pięćdziesiątka i kolejny raz będę zastanawiał się kiedy to zleciało…
Zanim jednak to nastanie mam wiele ambitnych planów do zrealizowania. Jednym z nim jest pasja do gotowania i wynajdowania najsmaczniejszych rzeczy na globie. Wiadomo, że nie robię tego jedynie dla zaspokojenia swoich podstawowych potrzeb, bo pewnie nie przywiązywałbym większej staranności do prezentowanych potraw. Ważny byłby smak i ilość dostarczanego pokarmu do żołądka. W dużej mierze robię to dla Was, aby kiedyś moc zaprosić do swojego „wyczillowanego” food truck-a, i osobiście uścisnąć każdemu dłoń za wsparcie jakim mnie obdarowujecie.
Droga do trasy food trackiem daleka i kręta, więc skupiam się na kolejnym przepisie. Pod to moje święto polecam bajgla nafaszerowanego samymi dobrociami. Oczywiście serce bułki z dziurką stanowi burger z wołowiny sezonowanej. Dodatkowo ser mimolette, jajo sadzone i chipsy z boczku. Ponad to, rukola i żółty pomidor. Sos chrzanowy świetnie wszystko ze sobą scala. Takim bajglem mogę zaczynać każdy poranek.
Dzisiaj jeszcze wpadnę z jednym przepisem.
Tymczasem !
Składniki:
- 150 g antrykotu wołowego
- jajko sadzone
- 2 plastry boczku parzonego
- ser mimolette
- żółty pomidor
- rukola
- cebula czerwona
- sos chrzanowy (majonez + chrzan tarty + jogurt grecki)
- bajgle -> przepis pod tym linkiem
Proces twórczy:
- Przygotować bajgle.
- Umyć i osuszyć mięso. Zmielić na grubych oczkach. Doprawić solą i pieprzem.
- Uformować burgera. Smażyć na patelni grillowej z każdej strony po 3 minuty. Położyć obok plastry bekonu.
- Usmażyć jajko sadzone na maśle.
- Przekroić bajgla na pół. Położyć na dolną część ser i podpiec w piekarniku.
- Przygotować sos. Trzy łyżki majonezu wymieszać z łyżeczką tartego chrzanu i łyżeczką jogurtu greckiego.
- Złożyć bajgla. Buła -> ser -> rukola -> pomidor -> burger -> jajo ->bekon -> cebula -> sos -> buła