Kłaniam się nisko. Tak, to jest ten dzień, w którym wszystkie problemy są nie ważne. Przez najbliższe dwa tygodnie zamierzam odpoczywać, grać w basket, grillować i robić wiele ciekawych rzeczy niezwiązanych z pracą. Ten piękny czas nazywany jest potocznie URLOPEM. Ładowanie baterii zaczynam już dzisiaj, na bogato i tłusto. Osoby borykające się z problemem cholesterolu i miażdżycy, proszone są o zaprzestanie dalszego czytania postu, gdyż na widok tego bydlaka jest możliwe migotanie przedsionków serca.
Dawka kalorii jaką przyjąłem w jednym posiłku przebiła grubo ponad 1000 kcl. Kto tam w dzisiejszych czasach patrzy na liczby, są rekordziści którzy pochłąniają takie ilości na śniadanie. Nie cyferki, a smak ma decydować czy mogę polecić Wam swoje nowe dzieło. CHILL BURGER to postrach kardiologów, który skrywa w sobie ponad 400 g wołowiny, sporą ilość warzyw, ser mimolette, domowy majonez oraz kultową bułkę maślaną. Na zdjęciu ukazałem wersję podstawową, dla większych głodomorów (do takich się zaliczam) dodałem jeszcze grillowane plastry boczku oraz sadzone jajo. Co mogę więcej napisać? To jest prawdziwy #pornburger.
Wyprzedzę Wasze pytania: „jak to zmieścić do ust”, „jak to zjeść na jedno podejście” i tego typu zastanowienia, śpieszę z odpowiedzią. Jak? Nic prostszego, bierzesz w łapy burgera, ściskasz go z całych sił, ale jednocześnie z wyczuciem i gryziesz. Sos spływa po Twojej brodzie, kapie na bluzkę. Masz to gdzieś! W głowie pojawiają się tysiące myśli, kubki smakowe tańczą sambę, z oczu spływają łzy szczęścia, a na rękach pojawia się gęsia skórka. Nie wiesz co się z Tobą dzieje, ale kochasz ten stan. To jest właśnie gastro-orgazm.
Odpalam wrotki i lecę z tematem !
Piona !
Składniki:
- 200 g antrykotu
- 200 g chili con carne
- ser mimolette
- sałata lodowa
- pomidor malinowy
- cebula czerwona
- majonez domowy
- sól morska
- pieprz czarny
- papryka wędzona
- kumin
Proces twórczy:
- Przygotować chili con carne → przepis
- Zmielić antrykot na grubych oczkach.
- Mięso przyprawić solą morską, pieprzem, papryką wędzoną, kuminem. Dobrze wyrobić.
- Wyklepać mięso i uformować burgera.
- Kotlet grillować 4-5 minut z każdej strony (w zależności od preferencji stopnia wysmażenia). Pod koniec grillowania położyć na burgerze ser. Podgrzać chili con carne.
- Podpiec w piekarniku lub tosterze bułkę.
- Złożyć burgera: bułka → sałata → burger → ser → pomidor → cebula → chili con carne → majonez → bułka / wersja rozszerzona → bekon → jajko sadzone.