BURGER – ZESTAW POWIĘKSZONY

Kłaniam się nisko. Moi przyjaciele dzisiaj zaszalałem, i przygotowałem powiększony zestaw burgerowy. Takiego wypasionego zestawu nie dostaniecie w żadnej sieciówce, chyba że zainwestuje w foodtruck-a, i wyruszę w Polskę. Kanapka standardowo z krowy. Dodatki to pikle, ser cheddar, sos curry oraz sałatka colesław. Zamiast frytek zrobiłem „łódeczki” z sosem śmietanowym. Miejsce na talerzu znalazło się jeszcze dla colaslawa z młodej kapusty. Do popicia wleciał shake o smaku waniliowym.

Wiecie co jest najlepsze w lodowym napoju? Pity szybko przez słomkę „mrozi” mózg. Kto nie próbował to mnie nie zrozumie.

Trzymajcie się!

Piona!

Składniki:

Burger

  • bułka do burgera homemade
  • 200 g wołowiny (antrykot)
  • sos curry
  • pikle domowe
  • ser cheddar
  • sól
  • pieprz ziarnisty

Shake waniliowy

  • 300 g lodów śmietankowych lub waniliowych
  • 100 ml zimnego mleka 3,2%
  • 10 ml ekstraktu z wanilii

Coleslaw

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1/2 białej cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć mięso. Zmielić na grubych oczkach. Uformować burgera.
  2. W moździerzu rozgnieść pieprz. Przyprawić burgera z obydwu stron solą i pieprzem.
  3. Rozgrzać do czerwoności patelnię grillową. Smażyć burgera po 3 minuty na stronę. Pod koniec smażenia położyć ser cheddar.
  4. Podpiec bułkę w piekarniku.
  5. Złożyć burgera -> bułka -> sos curry -> coleslaw -> burger -> ser -> pikle -> sos -> bułka.
  6. Coleslaw. Poszatkować kapustę. Marchewkę i cebulę zetrzeć na średnich oczkach tarki. Dodać do kapusty. Dodać oliwę i ocet. Wymieszać i odłożyć na 15 minut. Dodać majonez i jogurt. Doprawić solą i pieprzem.
  7. Shake. Włożyć lody do wąskiego podłużnego pojemnika. Wlać zimne mleko, dodać ekstrakt z wanilii. Blender ować na wysokich obrotach. Przelać do szklanki.
  8. Smacznego.