SCHABOWY W PARMEZAN-OWEJ PANIERCE

1-IMG_0518

Powiedział Bartek, że dzisiaj tłusty czwartek. Dzień szaleństw i obżarstwa do trzeciej potęgi. Tłusty czwartek znosi wszelakie diety i ograniczenia cukrów i tłuszczy. Jednym słowem: W-Y-Ż-E-R-K-A. Nawet Ania Lewandowska pozwoliła Robertowi wpier….ć bawarskiego pączusia.

Od samego rana pochłaniam pączki z różnorodnych źródeł. A tu zjem z tej piekarni z lukrem, w innym sklepie uśmiecha się do mnie pączuś z czekoladą. Obłęd. Po kilku godzinach w pracy, w charakterze przedstawiciela handlowego, mam dość. Asertywność do jedzenia nie jest moją mocną stroną. Rekordu w tym roku nie będzie. Kilka przysiadów, dwa pajacyki i jadę na królewski obiad.

Z racji dzisiejszego święta nie mogłem nie zjeść nic innego niż schabowego na bogato.

Schabowy na bogaty w mojej wersji, to najwyższej jakości wieprzowina, która biegała sobie na wolnym wybiegu i słuchała amerykańskich rapsów i r’nb. Tak na poważnie, jest to kotlet schabowy w panierce parmezan-owej z duszoną cebulką i pieczarkami. Schaboszczak smażony oczywiście na smalcu. Frytasy domowej produkcji, z polskich ziemniaków. Kolejna spora porcja kalorii. Podobno otyłych trudniej uprowadzić.

Od jutra detoks.

Żartowałem.

Jak tam Wasze rekordy pączkowe i faworkowe?

Składniki:

500 g schabowego

75 g parmezanu

bułka tarta

2 jajka

sól

pieprz

400 g pieczarek

1 kg ziemniaków

cukier

smalec

Proces twórczy:

  1. Pokroić i rozbić schabowe.

  2. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem.

  3. Przygotować panierkę. Pomieszać tarty parmezan z bułką tartą. Roztrzepać jajka.

  4. Namoczyć kotlety w jajku, a następnie obtoczyć w panierce.

  5. Cebulę pokroić w piórka. Wrzucić na patelnię, doprawić solą i pieprzem. Skarmelizować cebulę. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

  6. Pokroić pieczarki na ćwiartki. Postąpić podobnie jak z duszoną cebulą.

  7. Kotlety smażyć na smalcu z dwóch stron, aż uzyskają złoty kolor.

  8. Podawać z frytkami i duszonymi warzywami.

1-IMG_0517 1-IMG_0529 1-IMG_0528

Dodaj komentarz