Elo. Mamy piątek 13-go, osoby zbyt przesądne nie powinny wychodzić z łóżka. Tak naprawdę, zdałem sobie z tego sprawę w trakcie pisania tego tekstu. Nieświadomie manewrowałem autem w miastowych korkach, poruszałem się w szemranych dzielnicach Świętochłowic, a na koniec podjąłem się produkcji pierożków chińskich.
Z każdej wspomnianej sytuacji wyszedłem bez szwanku. Przypadek ? Nie sądzę! Dzień jak każdy inny. Na obiad zaserwowałem sobie i swojej lubej – chińszczyznę. Tym razem na warsztat poszły pierożki Dim Sum. Ciasto podobne do naszych polskich – mąka, woda, olej i sól. Farsz to pieczone udka z kurczaka w marynacie z sosu sojowego, a następnie poddane „szarpaniu” i kolejnej maczance w sosie hoisin z dodatkami. Po zlepieniu wrzuciłem do bambusowego koszyczka i ugotowałem na parze. Najlepiej wchodzą z domowym sosem chili.
Piona !
Składniki:
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Farsz
- 4 udka z kurczaka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżki sosu teriyaki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z limonki
- pieprz
- sól
dodatki
- 1 łyżka sosu hoisin
- sok z limonki
- 1 łyżka sosu słodkie chili
- garść cebuli dymki
Proces twórczy:
- Umyć i osuszyć udka z kurczaka. Ponacinać skórę.
- Przygotować marynatę: w misce wymieszać sos sojowy, teriyaki, sok z limonki, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę słodką, sól i pieprz.
- Natrzeć marynatą udka. Odstawić na 2 godziny do lodówki.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 40-50 minut.
- Oddzielić mięso od kości. Posiekać albo poszarpać na mniejsze kawałki.
- Wymieszać mięso kurczaka z sosem hoisin, sosem słodkie chili, sokiem z limonki oraz cebulą dymką.
- Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę połączyć z gorącą wodą, olejem i szczyptą soli. Dokładnie wygnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut.
- Rozwałkować ciasto na stolnicy. Powycinać szklanką / ringiem ciasto. Nałożyć jedną łyżkę farszu i zawinąć w sakiewkę.
- Włożyć pierożki do koszyka bambusowego. Zagotować wodę w woku. Włożyć koszyczek do woka i gotować na parze przez 20 minut.
- Podawać z sosem chili.