PIEROŻKI DIM SUM Z FARSZEM MIĘSNYM

Elo. Mamy piątek 13-go, osoby zbyt przesądne nie powinny wychodzić z łóżka. Tak naprawdę, zdałem sobie z tego sprawę w trakcie pisania tego tekstu. Nieświadomie manewrowałem autem w miastowych korkach, poruszałem się w szemranych dzielnicach Świętochłowic, a na koniec podjąłem się produkcji pierożków chińskich.

Z każdej wspomnianej sytuacji wyszedłem bez szwanku. Przypadek ? Nie sądzę! Dzień jak każdy inny. Na obiad zaserwowałem sobie i swojej lubej – chińszczyznę. Tym razem na warsztat poszły pierożki Dim Sum. Ciasto podobne do naszych polskich – mąka, woda, olej i sól. Farsz to pieczone udka z kurczaka w marynacie z sosu sojowego, a następnie poddane „szarpaniu” i kolejnej maczance w sosie hoisin z dodatkami. Po zlepieniu wrzuciłem do bambusowego koszyczka i ugotowałem na parze. Najlepiej wchodzą z domowym sosem chili.

Piona !

 

Składniki:

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

 

Farsz

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • pieprz
  • sól

 

dodatki

  • 1 łyżka sosu hoisin
  • sok z limonki
  • 1 łyżka sosu słodkie chili
  • garść cebuli dymki

 

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć udka z kurczaka. Ponacinać skórę.
  2. Przygotować marynatę: w misce wymieszać sos sojowy, teriyaki, sok z limonki, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę słodką, sól i pieprz.
  3. Natrzeć marynatą udka. Odstawić na 2 godziny do lodówki.
  4. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 40-50 minut.
  5. Oddzielić mięso od kości. Posiekać albo poszarpać na mniejsze kawałki.
  6. Wymieszać mięso kurczaka z sosem hoisin, sosem słodkie chili, sokiem z limonki oraz cebulą dymką.
  7. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę połączyć z gorącą wodą, olejem i szczyptą soli. Dokładnie wygnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut.
  8. Rozwałkować ciasto na stolnicy. Powycinać szklanką / ringiem ciasto. Nałożyć jedną łyżkę farszu i zawinąć w sakiewkę.
  9. Włożyć pierożki do koszyka bambusowego. Zagotować wodę w woku. Włożyć koszyczek do woka i gotować na parze przez 20 minut.
  10. Podawać z sosem chili.

1-IMG_2421 1-IMG_2426 1-IMG_2433 1-IMG_2436 1-IMG_2446

Dodaj komentarz