Siema! Dzisiaj będzie smacznie, zdrowo i bez kultury. Będzie danie, które je się rękoma i wymaga siorpania. Tak, siorpania, chlipania i innych czynności pomagających wyssać złocisty płyn. Nie będę dalej zwlekał z podaniem nazwy tego kulinarnego arcydzieła – przed Państwem, gruzińskie pierożki chinkali.
Chinkali to pierożki z mięsnym farszem, do którego przeważnie używa się baraniny. Ponadto do mięsa dodaję się cebulę, świeże zioła (kolendra lub pietruszka) oraz podlewa się aromatycznym rosołem. Wszystko gotuje się w osolonej wodzie. Gruzińskie dobro narodowe robiłem pierwszy raz. Ciasto wyrabia się w moment. Z tym aspektem produkcji nie było żadnego problemu. Tak samo z przygotowaniem nadzienia pierożków. Zamiast trudno dostępnej baraniny użyłem wołowiny. Mięso podlałem aromatycznym rosołkiem z kaczki i krowy. Jedyny problem jaki napotkałem w przygotowaniu chinkali było sklejanie tego „przekleństwa”. Proste sklejanie ok, ale finezyjne „zakładki” ciasta to nie na moje graślawe paluchy. Starałem się jak mogłem, a wyszło trochę pokracznie. Może jak zrobię jeszcze z tysiąc to będzie ranga mistrzowska? Zobaczymy. Jeżeli pod postem będzie sto lajków to zrobię perfekcyjne chnkali na polskiego YouTuba.
Smak, bomba. Farsz dobrze doprawiony, a zieleninka nadała całości odpowiedniej świeżości, niczym guma Winterfresh na randce. Najlepsze w konsumpcji pierożków chinkali jest siorpanie. Wgryzasz się w pierożka i nie pozawalasz wypłynąć sokowi na talerz czy brodę. Szybko siorpiesz i wiesz, że żyjesz. Spróbujesz raz, to będziesz wiedzieć o czym mowa!
Kto jadł? Kto sam w domowym zaciszu lepił chinkali?
Macie jakieś rady dla początkującego sklejacza gruzińskich pierożków?
Trzymajcie się !
Piona !
Składniki:
ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- żółtko
- sól
farsz
- 400 g wołowiny
- 200 ml rosołu
- 1 cebula
- 20 g masła
- garść kolendry lub pietruszki
- grubo mielony pieprz
- sól morska
- szczypta gałki muszkatowej
Proces twórczy:
- Przygotować ciasto: wymieszać wszystkie ze sobą składniki. Wygniatać ciasto do uzyskania gładkiej konsystecji. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut.
- Umyć i osuszyć mięso. Zmielić na średnich oczkach.
- Pokroić w drobną kosteczkę cebulę. Zeszklić na maśle, następnie dodać do mięsa.
- Podlać mięso bulionem/rosołem.
- Poszatkować kolendrę i dodać do farszu.
- Przyprawić farsz solą, pieprzem i gałką muszkatową. Dokładnie wymieszać.
- Rozwałkować ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Powycinać za pomocą szklanki lub ringu ciasto. Nałożyć farsz do środka i zawinąć pierożki.
- Wrzucać pierożki do wrzącej osolonej wody. Gotować 3-4 minuty od wypłynięcia chinkali na powierzchnię.