PIECZONE ŻEBERKA KAPITANA JACK’A SPARROW

1-IMG_0225

Żeberka wieprzowe, wołowe to jedno z moich ulubionych dań. Uwielbiam je pod każdą postacią. Nie ważne czy duszone, grillowane bądź pieczone. Dobrze przygotowane rozpływają się w ustach, dając niesamowitą rozkosz i szczęście.

Dzisiaj postawiłem na żeberka Kapitana Jack’a Sparrow. Oczywiście natchnieniem na takie połączenie była saga filmów Piraci z Karaibów. Losy głównego bohatera krążą wokół pirackich przygód oraz niezliczonej ilości wypitego rumu. Nie będę ukrywał, że też jestem zwolennikiem tego trunku. Lubię Cuba Libra i Mojito. Dlatego rum przemyciłem do marynaty żeberek i sosu BBQ. Odpowiednia obróbka mięsa sprawi, że w środku będą soczyste, a z wierzchu chrupiące.

Takim połączeniem smaków zaskoczycie niejednego smakosza żeberek.

 

Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych

100 ml oleju rzepakowego

50 ml sosu sojowego

10 ml sosu worcestershire

1 łyżeczka nasion kolendry (prażona na patelni)

1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka cukru brązowego

1/2 łyżeczka kuminu

majeranek

oregano

sól morska

 

sos BBQ

300 ml ketchupu

40 ml rumu

20 ml sosu sojowego

małą cebula czerwona

papryczka habanero

łyżeczka miodu

sól

pieprz

sok z cytryny

 

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć żeberka wieprzowe. Ściągnąć przezroczystą błonę z kości żeberek. Pokroić.
  2. Przygotować marynatę. Wszystkie suche składniki rozgnieść w moździerzu. Połączyć z olejem, sosem sojowym i sosem worcestershire.
  3. Natrzeć żeberka marynatą. Odstawić do lodówki na minimum 24 godziny.
  4. Przełożyć żeberka do naczynia żaroodpornego i piec przez 2-3 godziny w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Pod koniec pieczenia do żeberek dodać szklankę coli z rumem i piec kolejne 15 minut w temperaturze 220 stopni.
  5. Przygotować sos BBQ. Podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę na złoty kolor. Dodać resztę składników i zredukować sos. Gotować ok 15-20 minut na małym ogniu.
  6. Żeberka podawać z sosem i frytkami.

1-IMG_0225 1-IMG_0219 1-IMG_0217

 

Dodaj komentarz