KREM Z KUKURYDZY

1-IMG_2263

W ostatnich dniach nie mam czasu na przygotowywanie skomplikowanych posiłków. Natłok pracy (tak to już bywa w okresie urlopowym) wymusił na mnie kreowanie szybkich i prostych przepisów, które będą też dobrze smakować. Przeważnie robię obiad na dwa dni – w prostym obrachunku w kuchni jestem co drugi dzień . Ustawione kryterium najlepiej spełniają zupy, kremy i dania jednogarnkowe. Czyli pożywne danie, którego można nagotować cały gar.

Musicie mi wybaczyć, ale w najbliższym czasie, na blogu będą pojawiać się takie propozycje. Nic się nie da zrobić w tej materii. Tym razem przygotowałem zupę krem z kukurydzy. Krem bardzo pyszny i szybki w przygotowaniu. Cały proces zajął mi niespełna 30 minut. Jak sama nazwa wskazuje, głównym składnikiem jest kukurydza. Kukurydzę możemy wykorzystać w różnych odsłonach. Jeżeli macie więcej czasu, polecam użyć świeżą kukurydzę z grylla. Tak jak wspominałem czasu u mnie jest tyle ile goli Lewandowskiego na Mundialu, dlatego poszedłem na łatwiznę i użyłem kukurydzę konserwową. Ponadto do przygotowania kukurydzianej zupy użyłem bulionu drobiowego, cebuli czerwonej, papryczki chili, kilku przypraw oraz garści popcornu do dekoracji. Dobra, przyznam się. Popcorn świetnie się sprawdził w połączeniu z kremem, że poszło trochę więcej niż planowałem.

Dwa duże talerze wystarczyły, abym wypełnił bak paliwa.

Jakie dania polecacie przy ograniczonym czasie ?

Piona, mordeczki !

 

Składniki:

2 kolby kukurydzy lub 2 puszki kukurydzy konserwowej

400 ml bulionu

1 duża szalotka

3 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki papryki słodkiej

sól

pieprz

1 papryczka chili

popcorn

 

Proces twórczy:

  1. Podsmażamy na maśle w garnku poszatkowaną cebulę i czosnek. Kiedy już wszystko się zeszkli dodajemy kukurydzę (jeśli używasz konserwowej należy odsączyć z wody).
  2. Dolać bulion. Doprowadzić do wrzenia.
  3. Blendować na gładką masę. Przecedzić zupę na sitku.
  4. Przyprawić solą, pieprzem, kurkumą i słodką papryką. Gotować na małym ogniu 5 minut.
  5. Udekorować popcornem i papryczką chili.

1-IMG_2249 1-IMG_2254 1-IMG_2257 1-IMG_2263

Dodaj komentarz