GNOCCHI Z SOSEM POMIDOROWYM

1-IMG_0972

Jak tam pierwsza niedziela wolna od handlu ? Do dzisiejszego obiadu wszystko zostało zakupione ? Czy może brakuje jakiegoś produktu ? U mnie wszystko dokładnie zostało wcześniej zaplanowane, i przygotowanie obiadu odbyło się bez większych ekscesów. Podczas porannego spaceru z moim pupilem, zrobiłem mały rekonesans jak w praktyce wygląda zakaz handlu. O dziwo na dziesięć sklepów, otwarty był tylko jeden. Cała osiedlowa „śmietanka” zrobiła szturm na spożywczaka po zupę chmielową. Sceny jak za dawnych lat w PRL-u. Widziałem jednego podejrzanego typa ubranego w czarny płaszcz i dziwny kapelusz. W ręku trzymał aktówkę. Mógł być to zwiadowca ze skarbówki, czyhający na nielegalne sprzedawanie. Czas żniw.

Rozpisałem się o zakazie handlu, a o najważniejszym wspomniałem tyle o ile. Przejdźmy zatem do meritum. Ostatnio jadłem we włoskiej knajpie ziemniaczane kluseczki z pomidorowym sosem. Poezja. Było to tak dobre, że chodziło jeszcze długo po mojej głowie. Poszperałem trochę po internecie i znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Ziemniaczane kluseczki to gnocchi.

Gnocchi przygotowuje się z gotowanych ziemniaków, mąki pszennej i jajka. W smaku są podobne do naszych rodzimych kopytek. Charakteryzują się wgłębieniami, ja zrobiłem je za pomocą widelca.

Gnocchi świetnie nadają się jak danie główne podane z ulubionym sosem albo jako dodatek do mięsa. Dzisiaj włoskie kluseczki podałem najbliższym z sosem pomidorowym. Wyszło wyśmienite. Już mam pomysły na kolejne wykorzystanie gnocchi w moich potrawach.

Miłej niedzieli.

Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach

100-180 g mąki pszennej

1 jajko

sól

sos pomidorowy

2 puszki pomidorów

1 cebula czerwona

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonych pomidorów

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1/2 łyżeczki cukru

sól

pieprz

Proces twórczy:

  1. Ugotować ziemniaki w mundurkach. Odlać wodę i lekko ostudzić.

  2. Obrać ziemniaki i przecisnąć przez praskę.

  3. Połączyć ziemniaki z mąką i jajkiem.

  4. Uformować w cienki wałek. Odcinać po kawałku wielkości opuszka palca. Widelcem zrobić wgłębienia w kluseczkach.

  5. Gotować w osolonej wodzie przez ok 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

  6. SOS. Pokroić cebulę w kosteczkę. Wrzucić na patelnię. Zeszklić na złoty kolor.

  7. Wlać pomidory i przecisnąć przez praskę czosnek.

  8. Dodać resztę przypraw. Dusić na małym ogniu przez 20-30 minut, aż sos będzie gęsty.

1-IMG_0959 1-IMG_0963 1-IMG_0968 1-IMG_0972

Dodaj komentarz