CEBULARZE

1-IMG_0754

Polacy nie Anglicy, swoje pizze cebularze mają. Cebularze to forma ciasta drożdżowego z cebulowym farszem. Najlepiej smakują, zaraz po upieczeniu. Śmiało można konsumować też na zimno. Dwa kilogramy walającej się po podłodze cebuli zmusiło mnie do wykorzystania tego produktu, Mogłem ugotować zupę cebulową, ale jakoś nie miałem ochoty na francuskie wymysły. Kilka innych pomysłów odłożyłem w czasie i zostały padło na cebularze.

Jest to danie bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy zagnieść ciasto i odłożyć do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Farsz też przygotowuje się błyskawicznie. Kiełbasę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy. Cebulę kroimy w pióra i dusimy na patelni z dodatkiem miodu. Kilka łatwych czynności i mamy pyszne cebularze. Koszt jednej bułeczki z cebulą wynosi zaledwie 70 groszy. W sklepie za takie rarytasy trzeba zapłacić trzy razy tyle. O smaku chyba nie muszę pisać, gdzie lepsze ?

Składniki:

500 g mąki pszennej

8 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych

200 ml ciepłego mleka

jajko

2 łyżki oleju

1 łyżeczka cukru

szczypta soli

farsz

1 kg cebuli

200 g kiełbasy podwawelskiej

100 g tartego żółtego sera

sos pomidorowy

1 łyżeczka miodu

1/2 łyżeczki papryki słodkiej

sól morska

pieprz biały

Proces twórczy:

  1. Przesiać mąkę. Dodać resztę składników (mleko, jajko, suche drożdże, sól, cukier i olej). Jeżeli używasz drożdży świeżych zrób rozczyn.

  2. Wyrabiać ciasto przez 10 minut do uzyskania elastycznej formy. Odłożyć w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę.

  3. Pokroić kiełbasę w kostkę. Podsmażyć na patelni. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

  4. Poszatkować cebulę w pióra. Dusić przez 10-15 minut na tłuszczu pozostałym z kiełbasy. Dodać miód, sól, pieprz i paprykę.

  5. Ciasto podzielić na 10-12 części. Delikatnie rozwałkować. Posmarować cebularze lekko sosem pomidorowym lub ketchupem. Położyć na każdą porcję ciasta ser żółty, cebulę i kiełbasę.

  6. Piec przez 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

1-IMG_0756 1-IMG_07591-IMG_0754 1-IMG_07521-IMG_0769

Dodaj komentarz