BULHARKA – PRZEKĄSKA DO PIWA

1-IMG_1654

Nadeszła długo wyczekiwana chwila, w której to mogę otworzyć browarka, wyłożyć nogi przed siebie i oddać się weekendowemu szaleństwu. Dzisiaj lekki podkładzik przed jutrzejszą „trzydziestką” przyjaciela – mam nadzieję, że tylko pogoda dopisze.

W ostatnią niedzielę wybrałem się na szybką wycieczkę do Wrocławia. Głównym celem eskapady było spotkanie się z rodziną. W gronie najbliższych spacerowaliśmy po lokalach gastronomicznych, zlokalizowanych na rynku. Naprawdę kilka lokali dało radę, ale to może napiszę przy innej okazji. Najbardziej zaskoczony byłem w barze lejącym czeskie piwo. Co do złotego napoju bogów nie ma co się rozpisywać – jak zawsze przepyszne. Zaskoczyła mnie jednak przekąska, którą zaproponował nam kelner – zwała się bulharka.

Bulharka to rewelacyjna pasta z gotowanej wołowiny, przypominająca konsystencją pasztecik do smarowania. Bulharkę podano w miseczce z chrupiącą grzanką, czosnkiem oraz drobno pokrojoną cebulą czerwoną i korniszonami. Ciepłą grzaneczkę nacierasz czosnkiem, smarujesz pastą, posypujesz dodatkami i szamiesz. Popijasz browarkiem. W prostocie siłą. Idealnie skomponowana przekąska do piwa.

Czeska pasta do piwa będzie rewelacją podczas zbliżających się Mistrzostwa Świata w piłce nożnej. W końcu co może być lepszego do piwa niż porcja dobrej wołowiny?

Składniki:

300-400 g łopatki wołowej

60 g majonezu

60 g przecieru pomidorowego

1 cebula czerwona

3-4 korniszony

papryka słodka

chili

sól

pieprz

dodatki

chleb

masło

czosnek

cebula czerwona

korniszony

Proces twórczy:

  1. Ugotować mięso. (Można wykorzystać mięso wołowe z rosołu)

  2. Zmielić ugotowane mięso na drobnych oczkach.

  3. Zmielić cebulę i korniszony.

  4. Dodać do mięsa przecier i majonez. Dokładnie wymieszać.

  5. Przyprawić pastę: papryką, chili, pieprzem i solą. Wymieszać i schować do lodówki na kilka godzin.

  6. Przygotować grzanki. Kromki chleba posmarować masłem. Grillować na patelni grillowej z każdej strony po dwie minuty.

  7. Pokroić w drobną kostkę cebulę i korniszony.

  8. Pastę podawać na drewnianej desce z grzankami i dodatkami. W grzankę wetrzeć czosnek. Posmarować pastą. Posypać cebulką i korniszonem. Wlać do kufla zimny piwo. Finito.

1-IMG_1654 1-IMG_1657 1-IMG_1661 1-IMG_1668 1-IMG_1670

Dodaj komentarz