BAJGLE / BAJGIEL Z JAJECZNICĄ

Kłaniam się nisko. Dzisiaj przeniesiemy się do XVII wiecznego Krakowa, gdzie polscy żydzi wymyślili bułkę z dziurką, zwaną bajglem. Według zarysu historycznego bajgle wręczano w prezencie kobietom po urodzeniu dziecka. Ogólnie rzecz biorąc jest to dość stara bułka, która do dzisiaj ma swoich zwolenników na całym świecie. Idealnie sprawdza się na śniadania, zarówno w odsłonie na słodko bądź słono.

Bajgle produkuje się z mąki pszennej, drożdży i wody. Po wyrośnięciu ciasta, najpierw się parzy w wodzie z cukrem, a następnie piecze. Dzięki takiemu zabiegowi bułka z dziurką w środku jest puszysta, a z wierzchu chrupka.

Wczoraj poszalałem z domowym kebabem więc początek tygodnia zacznę bardziej spokojnie. Na śniadanie będzie domowy bajgiel z jajecznicą i rukolą. Pożywna kanapka przyniesie dużą dawkę energii.

Miłego dnia.

Byle do piątku 🙂

Składniki:

500 g mąki pszennej

300 ml letniej wody

7 g drożdży suchych

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

1 łyżka roztopionego masła

2 litry wody

łyżka cukru

Proces twórczy:

  1. Przesiać mąkę dwa razy. Wsypać drożdże, cukier oraz sól. Dobrze wymieszać.

  2. Wlać wodę i masło. Wyrabiać ciasto przez 10 minut, aż będzie elastyczne.

  3. Włożyć do miski oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

  4. Podzielić ciasto na 10 części. Zrobić w środku dziurkę i obracać ciasto wokół palca. Powtórzyć czynność z każdą bułeczką. Zostawić do wyrośnięcia na oprószonej mąką stolnicy na kolejne 30 minut.

  5. Zagotować 2 litry wody z cukrem. Wrzucać po 2 bajgle do gotującej wody. Parzyć po minutę z każdej strony. Wyjąć cedzakiem i położyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.

  6. Posmarować żółtkiem wszystkie bajgle. Posypać sezamem.

  7. Piec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

  8. Podawać z rukolą i jajecznicą.

1-IMG_0495 1-IMG_0497 1-IMG_0498 1-IMG_05001-IMG_0513 1-IMG_0512 1-IMG_0506

Dodaj komentarz