Dzisiaj szybko i konkretnie, bez wylewania swoich myśli. W głowie pustka, w lodówce też za wiele nie ma, a obiad trzeba było zrobić. Po kuchni walało się kilka cebul, a w zamrażarce czekała na swoją kolej łopatka wieprzowa – taki oto krajobraz jest w mojej kuchni kiedy zabieram się za odmrożenie. Dobrze, że w spiżarce znalazłem puszkę pomidorów. Nie zastanawiając się długo wrzuciłem cebulę do garnka i podgotowałem. Następnie wydrążyłem środek i nafaszerowałem mięsem mielonym. Wszystko podrasowałem, autorskim sosem pomidorowym. Charakteru potrawie dodał parmezan. Bez rozmachu, ale wyszło pysznie.
Faszerowane cebule mogą być zaserwowane jako przystawka albo danie główne podane wraz z kaszą i ulubioną surówką.
Pozdrawiam 🙂
Składniki:
8-10 cebul
300 – 400 g mielonej wieprzowiny
puszka pomidorów
3 ząbki czosnku
sól morska
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
parmezan
Proces twórczy:
-
Umyć i obrać cebule. Wrzucić do osolonej i gotującej wody. Gotować ok. 10 minut.
-
Wrzucić do zimnej wody. Wydrążyć środek.
-
Podsmażyć miąższ cebuli. Dorzucić mięso mielone. Przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem i papryka słodką. Smażyć ok 5 minut.
-
Przygotować sos pomidorowy. Pomidory zmiksować. Dodać cukier, zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku, paprykę słodką oraz sól i pieprz. Sos zredukować. Gotować na małym ogniu przez 15 minut.
-
Dodać chochelkę sosu do farszu. Nafaszerować cebule mięsem, Włożyć do naczynia żaroodpornego. Polać wszystko resztą sosu. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez 30 minut. Na konic wszystko posypać parmezanem i chwilę zapiec.
-
Podawać z kaszą lub ryżem.