FASZEROWANE CEBULE MIĘSEM MIELONYM

Dzisiaj szybko i konkretnie, bez wylewania swoich myśli. W głowie pustka, w lodówce też za wiele nie ma, a obiad trzeba było zrobić. Po kuchni walało się kilka cebul, a w zamrażarce czekała na swoją kolej łopatka wieprzowa – taki oto krajobraz jest w mojej kuchni kiedy zabieram się za odmrożenie. Dobrze, że w spiżarce znalazłem puszkę pomidorów. Nie zastanawiając się długo wrzuciłem cebulę do garnka i podgotowałem. Następnie wydrążyłem środek i nafaszerowałem mięsem mielonym. Wszystko podrasowałem, autorskim sosem pomidorowym. Charakteru potrawie dodał parmezan. Bez rozmachu, ale wyszło pysznie.

Faszerowane cebule mogą być zaserwowane jako przystawka albo danie główne podane wraz z kaszą i ulubioną surówką.

Pozdrawiam 🙂

Składniki:

8-10 cebul

300 – 400 g mielonej wieprzowiny

puszka pomidorów

3 ząbki czosnku

sól morska

pieprz ziołowy

zioła prowansalskie

parmezan

Proces twórczy:

  1. Umyć i obrać cebule. Wrzucić do osolonej i gotującej wody. Gotować ok. 10 minut.

  2. Wrzucić do zimnej wody. Wydrążyć środek.

  3. Podsmażyć miąższ cebuli. Dorzucić mięso mielone. Przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem i papryka słodką. Smażyć ok 5 minut.

  4. Przygotować sos pomidorowy. Pomidory zmiksować. Dodać cukier, zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku, paprykę słodką oraz sól i pieprz. Sos zredukować. Gotować na małym ogniu przez 15 minut.

  5. Dodać chochelkę sosu do farszu. Nafaszerować cebule mięsem, Włożyć do naczynia żaroodpornego. Polać wszystko resztą sosu. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez 30 minut. Na konic wszystko posypać parmezanem i chwilę zapiec.

  6. Podawać z kaszą lub ryżem.

1-IMG_04281-IMG_0445 1-IMG_0442 1-IMG_0435

Dodaj komentarz