Kłaniam się nisko. Na zakończenie weekendu zaserwowałem sobie kawał dobrego mięsa z rewelacyjnym dodatkiem, w postaci smażonych kuleczek ziemniaczanych z kiełbasą chorizo, cebulką prażoną oraz parmezanem. „Tomahawk” z wieprzowiny to nic innego niż, kawałek schabu z wystającą kością. Nazwa oczywiście jest zaczerpnięta od rarytasu z wołowiny, tylko cena jest niższa kilkanaście razy. Może jeszcze się dorobię hajsu i nie będzie mi szkoda wydać ponad 100 zł za prawdziwego tomahawka.
Przygotowania wprawdzie rozpocząłem wczoraj. Mięso moczyłem w solance przez kilkanaście godzin, dzięki czemu po smażeniu było soczyste. Po solance zamarynowałem na 2 godziny w sosie BBQ, i na sam koniec wrzuciłem na 15 minut na patelnię grillową. Bardzo smaczna alternatywa dla kultowego schabowego w panierce.
Co do kuleczek ziemniaczanych to sprawa wygląda następująco. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy pokrojoną w kostkę chorizo, tarty parmezan, jajko, prażoną cebulkę. Smażymy na głębokim tłuszczu. Można podać z sosem czosnkowym.
Takie zestawienie gościło u mnie pierwszy raz, ale nie ostatni. Mięso naprawdę wypieczone w punkt, a kuleczki z wierzchu chrupiące, a środek rozpływał się w ustach. Pikantne chorizo nadało południowego charakteru ziemniakom.
Trzymajcie się.
Piona.
Składniki:
- Toma Hawk wieprzowy – schab z wysuniętą kością
- Sos Jack Daniel’s BBQ
Solanka
- 2 l zimnej wody
- 4 czubate łyżki soli morskiej
Kuleczki ziemniaczane
- 1 kg ziemniaków
- 100 g chorizo
- 50 g parmezanu
- 3 łyżki prażonej cebuli
- 1 jajko
- mąka pszenna
Proces twórczy:
- Przygotować solankę. W zimnej wodzie dokładnie rozpuścić 4 czubate łyżki soli. Umyć schab. Przełożyć mięso do pojemnika, zalać solanką i odstawić na całą noc do lodówki.
- Wyjąć mięso z solanki. Wysuszyć ręcznikami papierowymi. Steki zamarynować w sosie BBQ, włożyć na 2-3 godziny do lodówki.
- Rozgrzać patelnię grillową do czerwoności. Smażyć Tomahawki po 7-8 minut z każdej strony.
- Przygotować smażone kuleczki ziemniaczane. Ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Przecisnąć przez praskę. Chorizo pokroić w drobną kostkę. Parmezan zetrzeć na drobnych oczkach. Do reszty składników wbić jajko i dodać prażoną cebulkę. Wyrobić masę. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
- Obtoczyć kuleczki w mące. Smażyć w głębokim tłuszczu przez 4-5 minut, aż się zarumienią.
- Tomahawk podawać z kuleczkami polanymi sosem czosnkowym oraz ulubioną surówką.