PULPETY W SOSIE KOPERKOWYM Z MŁODĄ KAPUSTKĄ

Kłaniam się nisko. Tym razem postawiłem na dobry klasyczny obiad, czyli pulpety w sosie koperkowym z młodą kapustką. Wprawdzie kapustka i młode ziemniaki jeszcze nie z naszego kraju, ale nie ma co wybrzydzać. Na „nasze” jeszcze trzeba chwilę poczekać, susza robi swoje.

Klopsiki zrobiłem z mięsa indyczego, zmieliłem udziec razem z piersią. Standardowo do mięsa wleciało jajko, cebula, i namoczona czerstwa kajzerka. Sól i pieprz do smaku. Kapustkę podusiłem, dodałem zasmażkę z masła i mąki. Sos do pulpetów powstał na bazie bulionu wołowego, śmietany i dużej ilości posiekanego koperku. Z resztą w przepisie wszystkiego się dowiecie.

Odpoczywajcie !

Piona!

 

Składniki:

Pulpety

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 kajzerka
  • mleko do zalania kajzerki
  • 1 l bulionu wołowego
  • 200 ml śmietany 18% lub 30%
  • 1 łyżka mąki
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól
  • pieprz

 

Kapusta młoda

  • 1 główka kapusty młodej
  • 1 cebula
  • 250 ml wody
  • 2 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki

 

Proces twórczy:

  1. Zmielić mięso na średnich oczkach. Zetrzeć cebulę na tarce na małych oczkach. Namoczyć w mleku kajzerkę. Odcisnąć z nadmiaru mleka i dodać do mięsa. Wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić mięso.
  2. Uformować klopsy wielkości orzecha włoskiego (najlepiej moczyć dłonie zimną wodą, łatwiej będzie odchodziło mięso od dłoni). Klopsiki oprószyć mąką. Smażyć 2 minuty z każdej strony.
  3. Wrzucić podsmażone klopsiki do garnka z bulionem. Dodać ziele angielskie, liście laurowe. Dusić 20 minut.
  4. Odlać jedną chochelkę wywaru do miseczki. Wlać śmietanę i energetycznie mieszać aby się nie zważyła. Dodać łyżkę mąki i dobrze wymieszać, aby nie było gródek. Wlać do bulionu, szybko mieszając.
  5. Posiekać koperek i dodać do sosu. Dusić kolejne 7 minut na małym ogniu.
  6. Poszatkować drobno kapustę. Przepłukać w zimnej wodzie. Przełożyć do garnka.
  7. Wlać do kapusty 200 ml zimnej wody. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Dusić 20 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
  8. Pokroić w kostkę cebulę i zeszklić na złoty kolor. Dodać do kapusty. Dusić kolejne 5 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  9. Zrobić zasmażkę. Roztopić na patelni masło i dodać mąkę, pamiętając o szybkim jednoczesnym mieszaniu, aby nie powstały gródki. Dodać do kapusty i dobrze wszystko wymieszać. Gotować jeszcze 2-3 minuty.
  10. Podawać pulpety, kapustę z ziemniaczkami młodymi.
  11. Smacznego.