Kłaniam się nisko. Tym razem postawiłem na dobry klasyczny obiad, czyli pulpety w sosie koperkowym z młodą kapustką. Wprawdzie kapustka i młode ziemniaki jeszcze nie z naszego kraju, ale nie ma co wybrzydzać. Na „nasze” jeszcze trzeba chwilę poczekać, susza robi swoje.
Klopsiki zrobiłem z mięsa indyczego, zmieliłem udziec razem z piersią. Standardowo do mięsa wleciało jajko, cebula, i namoczona czerstwa kajzerka. Sól i pieprz do smaku. Kapustkę podusiłem, dodałem zasmażkę z masła i mąki. Sos do pulpetów powstał na bazie bulionu wołowego, śmietany i dużej ilości posiekanego koperku. Z resztą w przepisie wszystkiego się dowiecie.
Odpoczywajcie !
Piona!
Składniki:
Pulpety
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 1 kajzerka
- mleko do zalania kajzerki
- 1 l bulionu wołowego
- 200 ml śmietany 18% lub 30%
- 1 łyżka mąki
- ziele angielskie
- liście laurowe
- sól
- pieprz
Kapusta młoda
- 1 główka kapusty młodej
- 1 cebula
- 250 ml wody
- 2 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
Proces twórczy:
- Zmielić mięso na średnich oczkach. Zetrzeć cebulę na tarce na małych oczkach. Namoczyć w mleku kajzerkę. Odcisnąć z nadmiaru mleka i dodać do mięsa. Wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić mięso.
- Uformować klopsy wielkości orzecha włoskiego (najlepiej moczyć dłonie zimną wodą, łatwiej będzie odchodziło mięso od dłoni). Klopsiki oprószyć mąką. Smażyć 2 minuty z każdej strony.
- Wrzucić podsmażone klopsiki do garnka z bulionem. Dodać ziele angielskie, liście laurowe. Dusić 20 minut.
- Odlać jedną chochelkę wywaru do miseczki. Wlać śmietanę i energetycznie mieszać aby się nie zważyła. Dodać łyżkę mąki i dobrze wymieszać, aby nie było gródek. Wlać do bulionu, szybko mieszając.
- Posiekać koperek i dodać do sosu. Dusić kolejne 7 minut na małym ogniu.
- Poszatkować drobno kapustę. Przepłukać w zimnej wodzie. Przełożyć do garnka.
- Wlać do kapusty 200 ml zimnej wody. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Dusić 20 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
- Pokroić w kostkę cebulę i zeszklić na złoty kolor. Dodać do kapusty. Dusić kolejne 5 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Zrobić zasmażkę. Roztopić na patelni masło i dodać mąkę, pamiętając o szybkim jednoczesnym mieszaniu, aby nie powstały gródki. Dodać do kapusty i dobrze wszystko wymieszać. Gotować jeszcze 2-3 minuty.
- Podawać pulpety, kapustę z ziemniaczkami młodymi.
- Smacznego.