PIECZONY UDZIEC JAGNIĘCY, PURRE Z BATATÓW I MLECZKA KOKOSOWEGO

Kłaniam się nisko. Dopadł mnie jakiś wirus, od dwóch dni zatoki całe zawalone, ból mięśni rozkłada mnie na łopatki. Ratuje mnie jedynie polopiryna, i pyszyny azjatycki rosół – ale o tym jutro. Kika dni gorszej pogody popsuło moje kulinarne plany. Apetyt mniejszy i fantazja nie ta co zawsze, dlatego dzisiaj ubogi, i bardzo szybki obiad.

W chorowity weekend zaserwowałem sobie pieczony udziec jagnięcy, dodatkowo puree z batatów i mleczka kokosowego. Zabrakło sił na jakąś sałatkę, dlatego wpieprzyłem to z domowymi piklami (na zdjęciu nie ma pikli bo nie komponowały się w całość).

Udziec piekłem 30 minut w 180 stopni Celsjusza z gałązką rozmarynu.

Dobra, lecę łyknąć zestaw lekarstw, i wracam do ciepłego łóżka.

Piona!

 

Składniki:

  • 300 g udźca jagnięcego
  • świeża gałązka rozmarynu
  • 200 g batatów
  • 50 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatowa

 

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć udziec jagnięcy. Ponacinać skórę tłuszczyku.
  2. Przyprawić udziec solą i pieprzem czarnym. Odstawić na 15 minut.
  3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, z wierzchu położyć gałązkę rozmarynu. Piec 30-33 minuty (10 – 11 minut na 100 g udźca).
  4. Przełożyć mięso na talerz, zawinąć w folię aluminiową i odstawić na 10 minut. Pokroić w plasterki.
  5. Obrać bataty. Pokroić w kostkę, gotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki masła.
  6. Odcedzić bataty. Rozbić tłuczkiem. Wlać mleczko kokosowe, łyżeczkę masła, dodać szczyptę gałki muszkatowej. Wymieszać.
  7. Udziec jagnięcy podajemy z puree batatów i ulubioną sałatką.