Kłaniam się nisko. Dawno nie gościły w mojej kuchni makarony. Pewnie dlatego, naszła mnie ogromna ochota na dobrą pastę, z dużą ilością pomidorowego sosu, i jeszcze większą ilością mięsa. Trudno będzie sprecyzować jaki jest to sos, do żadnego klasyka nie jest mu blisko. Powstał z tego co miałem w lodówce. Takim o to sposobem, wykorzystałem wieprzowinę, pomidorową passatę, pieczarki, marchewkę, cebulę, czosnek i kilka przypraw. Całość związał makaron tagliatelle. Początkowo miałem dodać jeszcze garść tartego sera, ale jakoś cheddar nie podszedł mi do tego zestawienia.
Trzy kwadranse i obiad wyłożony był już na talerzu. Pełna improwizacja w kuchni, dostarczyła mi dobry posiłek, który długo zostanie w mojej pamięci. Jeżeli lubicie zjeść dobrą pastę, to z czystym sumieniem polecam ten przepis.
Piona!
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z wieprzowiny
- Makaron tagliatelle
- 500 ml passaty pomidorowej
- 100 ml przegotowanej wody
- 250 g pieczarek
- 1 marchewka
- 1 cebula biała
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 2 łyżki oleju
- Sól
- Pieprz
Proces twórczy:
- Pokroić cebulę w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach, pieczarki obrać i poszatkować.
- Zeszklić na złoty kolor cebulę. Dodać marchewkę, i przesmażyć wszystko przez 5 minut. Przełożyć do miski.
- Wrzucić na patelnię pieczarki. Smażyć 5-7 minut. Wylać puszczone soki, a pieczarki przełożyć do cebuli i marchewki.
- Przełożyć na patelnię mięso. Smażyć 5-7 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać passatę i wodę. Dodać wszystkie warzywa. Wsypać zioła, paprykę słodką. Przecisnąć czosnek przez praskę. Wymieszać. Dusić przez 20-25 minut.
- Ugotować makaron.
- Makaron przełożyć na talerz, dodać sos. Zetrzeć ulubiony ser.
- Smacznego.


