TAGLIATELLE POMIDORO

Kłaniam się nisko. Dawno nie gościły w mojej kuchni makarony. Pewnie dlatego, naszła mnie ogromna ochota na dobrą pastę, z dużą ilością pomidorowego sosu, i jeszcze większą ilością mięsa. Trudno będzie sprecyzować jaki jest to sos, do żadnego klasyka nie jest mu blisko. Powstał z tego co miałem w lodówce. Takim o to sposobem, wykorzystałem wieprzowinę, pomidorową passatę, pieczarki, marchewkę, cebulę, czosnek i kilka przypraw. Całość związał makaron tagliatelle. Początkowo miałem dodać jeszcze garść tartego sera, ale jakoś cheddar nie podszedł mi do tego zestawienia.

Trzy kwadranse i obiad wyłożony był już na talerzu. Pełna improwizacja w kuchni, dostarczyła mi dobry posiłek, który długo zostanie w mojej pamięci. Jeżeli lubicie zjeść dobrą pastę, to z czystym sumieniem polecam ten przepis.

Piona!

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z wieprzowiny
  • Makaron tagliatelle
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 100 ml przegotowanej wody
  • 250 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 cebula biała
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz

Proces twórczy:

  1. Pokroić cebulę w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach, pieczarki obrać i poszatkować.
  2. Zeszklić na złoty kolor cebulę. Dodać marchewkę, i przesmażyć wszystko przez 5 minut. Przełożyć do miski.
  3. Wrzucić na patelnię pieczarki. Smażyć 5-7 minut. Wylać puszczone soki, a pieczarki przełożyć do cebuli i marchewki.
  4. Przełożyć na patelnię mięso. Smażyć 5-7 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać passatę i wodę. Dodać wszystkie warzywa. Wsypać zioła, paprykę słodką. Przecisnąć czosnek przez praskę. Wymieszać. Dusić przez 20-25 minut.
  5. Ugotować makaron.
  6. Makaron przełożyć na talerz, dodać sos. Zetrzeć ulubiony ser.
  7. Smacznego.