TIRAMISU Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ

Kłaniam się nisko. Tym razem ugoszczę Was przepysznym deserem jakim jest tiramisu. Przepis powstał na bazie oryginału. Oczywiście jakieś małe urozmaicenie miało miejsce, ale o tym trochę później. Zacznijmy zatem od początku. Tiramisu to deser wywodzący się ze słonecznej Italii, który składa się z kremu na bazie serka mascarpone, oraz biszkoptów nasączonych aromatycznym espresso i likierem amaretto. W naczyniu układa się naprzemiennie warstwami biszkopty z kremem, a na sam koniec posypuje się kakao lub tartą czekoladą. Deser ląduje na kilka godzin do lodówki, i jest gotowy do spożycia. To jest wersja klasyczna.

Natomiast w mojej odsłonie tiramisu, widnieje jeszcze jedna pozycja. Na sam spód deseru daję konfiturę o smaku wiśni. Kwaskowaty smak wiśni idealnie komponuje się ze słodkim kremem oraz gorzkawym smakiem biszkoptów espresso. Trzy smaki rewelacyjnie współgrają w tym deserze. Nie wyobrażam sobie tiramisu, bez popijania dobrą kawą z ekspresu. Popołudnia z takim zestawem są niezapomniane.

Ktoś chętny na taki zestaw ?

Piona!

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g biszkoptów
  • 3 jajka
  • 50 g cukru pudru
  • Szklanka espresso
  • 50 ml Amaretto
  • Tarta czekolada lub kakao do posypania
  • Konfitura wiśniowa

Proces twórczy:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę za pomocą miksera.
  2. Dodać do powstałej masy serek mascarpone, łyżka po łyżce.
  3. Białka utrzeć na sztywną pianę. Stopniowo dodać do masy mascarpone, mieszając drewnianą łyżką.
  4. Zaparzyć kawę. Dodać likier, dokładnie wymieszać.
  5. Biszkopty rozłożyć w głębokim naczyniu lub blasze. Nasączyć kawą z amaretto.
  6. Przygotować deser. Do szklanki lub salaterki nałożyć kilka łyżek konfitury. Następnie położyć nasączone biszkopty. Warstwę kremu, kolejne biszkopty, krem. Wierzch deseru posypać tartą czekoladą lub kakao. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin.
  7. Smacznego.