Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszny, szybki oraz tani sos pomidorowy do pizzy i zapiekanek. Sekretem dobrej pizzy i zapiekanek jest sos pomidorowy. Sos pomidorowy musi być pełen aromatu świeżych pomidorów i bazylii. Nie wyobrażam sobie też, aby sos nie miał delikatnej słodkości, którą dostarczy łyżeczka miodu. Idealny balans pomiędzy smakiem kwaśnym – słodkim sprawi, iż każda pizza będzie smakować tak dobrze jak ze słonecznej Italii. Przygotowanie sosu nie zajmie Wam więcej niż 40 minut. Koszt przygotowania to zaledwie 8 zł.
Składniki:
500 g pomidorów malinowych
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
pęczek bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżka oleju rzepakowego
sól morska
pieprz czarny
Proces twórczy:
- Pomidory malinowe myjemy i nacinamy od „dołu”. Następnie wrzucamy do wrzątku na kilka sekund, a potem hartujemy w zimnej wodzie. Dzięki takiemu zabiegowi skórka łatwo odejdzie od pomidora.
- Pomidory, cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Do rozgrzanego garnka wrzucamy cebulę czerwoną oraz czosnek. Szklimy do uzyskania złotego koloru.
- Wrzucamy pomidory. Gotujemy 10 minut.
- Dodajemy łyżkę miodu. Gotujemy kolejne 5-10 minut, aż odparuje nadmiar wody.
- Wsypujemy posiekaną bazylię, łyżeczkę oregano. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy kolejne 5 minut.
- Gotowe.