PLACKI ZIEMNIACZANE PO KASZUBSKU

Kłaniam się nisko. Na łamach mojego blogu wielokrotnie wspominałem, że moja babcia była mistrzynią świata i kosmosu w plackach po węgiersku. To co ona wyprawiała z tym przysmakiem, nie mieści się w głowie. Były genialne. Coś tam po niej odziedziczyłem w genach i robię dobre, ale nie mam do nich żadnego podjazdu.

W miniony weekend naszła mnie ochota na placki, które kojarzą się z moją babcią. Jednak coś mnie tknęło abym pokombinował przy sosie. Wołowinę w ostatnim tygodniu jadłem praktycznie co drugi dzień, więc już tak ochoczo o niej nie marzyłem. Natomiast miałem smaka na dorsza. Sos węgierski przerobiłem na „kaszubski”, czyli aromatyczny gulasz na bazie pomidorów, papryki, pieczarek i dorsza.

Placki ziemniaczane zrobiłem z młodych ziemniaczków. Wyszły przepyszne. W połączeniu z sosem rybnym dało ciekawy rezultat. Przy gorącej niedzieli poczułem się jak nad morzem. Polecam to połączenie.

Piona.

 

Składniki:

Gulasz z dorsza

  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml wysokiej jakości passaty pomidorowej
  • 300 g polędwicy dorsza
  • 4 pieczarki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

 

Placki ziemniaczane

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 1/2 białej cebuli
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

 

Proces twórczy:

  1. Pokroić w kostkę paprykę i cebulę, pieczarki obrać i poszatkować. Wszystko przesmażyć w garnku o grubym dnie na łyżce masła. Dodać paprykę wędzoną i słodką.
  2. Wlać bulion warzywny i passatę pomidorową. Wrzucić pokrojoną w kostkę marchewkę. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez 15 minut.
  3. Pokroić rybę w kostkę. Dodać do sou. Gotować kolejne 15 minut. Przyprawić ziołami.
  4. Przygotować placki ziemniaczane. Umyć i zetrzeć ziemniaki na drobnych oczkach. Odsączyć z nadmiaru wody przez gazę. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, dodać do ziemniaków. Przecisnąć ząbek czosnku przez praskę.
  5. Wbić jajko, dodać mąkę. Przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić na gładką masę.
  6. Smażyć placki na rozgrzanym oleju, do uzyskania złotego koloru z obydwu stron.
  7. Przełożyć placki na talerz i polać obwicie gulaszem rybnym.
  8. Smacznego.