Kłaniam się nisko. Na łamach mojego blogu wielokrotnie wspominałem, że moja babcia była mistrzynią świata i kosmosu w plackach po węgiersku. To co ona wyprawiała z tym przysmakiem, nie mieści się w głowie. Były genialne. Coś tam po niej odziedziczyłem w genach i robię dobre, ale nie mam do nich żadnego podjazdu.
W miniony weekend naszła mnie ochota na placki, które kojarzą się z moją babcią. Jednak coś mnie tknęło abym pokombinował przy sosie. Wołowinę w ostatnim tygodniu jadłem praktycznie co drugi dzień, więc już tak ochoczo o niej nie marzyłem. Natomiast miałem smaka na dorsza. Sos węgierski przerobiłem na „kaszubski”, czyli aromatyczny gulasz na bazie pomidorów, papryki, pieczarek i dorsza.
Placki ziemniaczane zrobiłem z młodych ziemniaczków. Wyszły przepyszne. W połączeniu z sosem rybnym dało ciekawy rezultat. Przy gorącej niedzieli poczułem się jak nad morzem. Polecam to połączenie.
Piona.
Składniki:
Gulasz z dorsza
- 250 ml bulionu warzywnego
- 300 ml wysokiej jakości passaty pomidorowej
- 300 g polędwicy dorsza
- 4 pieczarki
- 1 papryka czerwona
- 1 marchewka
- 1 cebula czerwona
- 1 łyżka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Placki ziemniaczane
- 500 g młodych ziemniaków
- 1/2 białej cebuli
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Proces twórczy:
- Pokroić w kostkę paprykę i cebulę, pieczarki obrać i poszatkować. Wszystko przesmażyć w garnku o grubym dnie na łyżce masła. Dodać paprykę wędzoną i słodką.
- Wlać bulion warzywny i passatę pomidorową. Wrzucić pokrojoną w kostkę marchewkę. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez 15 minut.
- Pokroić rybę w kostkę. Dodać do sou. Gotować kolejne 15 minut. Przyprawić ziołami.
- Przygotować placki ziemniaczane. Umyć i zetrzeć ziemniaki na drobnych oczkach. Odsączyć z nadmiaru wody przez gazę. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, dodać do ziemniaków. Przecisnąć ząbek czosnku przez praskę.
- Wbić jajko, dodać mąkę. Przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić na gładką masę.
- Smażyć placki na rozgrzanym oleju, do uzyskania złotego koloru z obydwu stron.
- Przełożyć placki na talerz i polać obwicie gulaszem rybnym.
- Smacznego.