Kłaniam się nisko. Dzisiaj zaszalałem i przygotowałem szarpaną wieprzowinę. Trochę czasu mi zajęło, ale uczta była wyśmienit. Dawno tak dobrze się nie najadłem. Pulled Pork raz na jakiś czas gości w mojej kuchni. Zazwyczaj robię w odsłonie z dużą ilością warzyw i pomidorów. Dzisiaj poszedłem w stronę klasyczną, czyli mięso piekło się w niskiej temperaturze tylko w bulionie. Jedyną nowością jaką zastosowałem była kawa. Tak, do marynaty użyłem świeżo mieloną kawę. Na kwarantannie telewizor praktycznie włączony jest przez większość dnia. Preferuje programy kulinarne, i właśnie tam spotkałem się pierwszy raz z połączeniem wieprzowiny i kawą. Było dla mnie to na tyle ciekawe, że zaryzykowałem i przemyciłem kawę do pulled porka.
Był to szczał w dziesiątkę. Wieprzowina po 5 godzinach rozpływała się w ustach. Oczywiście pulled porka włożyłem do maślanej buły z dużą ilością irlandzkiego cheddara, jeszcze większą ilością sałaty lodowej, i pokaźną garścią smażonych pieczarek. Dodatkowo wylądowała jeszcze czerwona cebula. Sos chipotle z curry wszystko pięknie ze sobą związał. Życie jest piękne!
Piona!
Składniki:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 100 g smalcu
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 0,5 – 1l bulionu drobiowego
Marynata Sucha
- 1 płaska łyżka papryki słodkiej
- ½ łyżki papryki wędzonej
- ½ łyżki chili
- ½ łyżki mielonej kawy
- ½ łyżeczki kuminu
- 1 łyżka brązowego cukru
- Sól
- Pieprz
Burger
- Bułka maślana
- Ser cheddar
- Cebula
- Sos chipotle z curry (majonez, ketchup, chipotle, curry)
- Sałata lodowa
- Pieczarki smażone
Proces twórczy:
- Umyć i osuszyć mięso. Przygotować suchą marynatę. W moździerzu utrzeć wszystkie składniki.
- Natrzeć mięso przygotowaną marynatą. Przełożyć do miski i odłożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
- Rozpuścić smalec na patelni. Przesmażyć mięso z dwóch stron po 4-5 minut.
- Poszatkować cebulę, czosnek z grubsza przesiekać.
- Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego. Wlać bulion tak aby mięso w połowie było zakryte wywarem. Dołożyć cebulę, czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Naczynie przykryć folią aluminiową.
- Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza, piec 4-5 godzin.
- Podpiec z serem bułkę w piekarniku.
- Poszatkować cebulę oraz sałatę lodową.
- Pieczarki obrać i poszatkować. Przesmażyć na maśle.
- Wyjąć mięso z piekarnika. Za pomocą widelcy poszarpać mięso.
- Złożyć burgera -> bułka -> ser -> majonez -> sałata -> mięso -> pieczarki -> cebula -> sos -> bułka.
- Smacznego.




