SZARPANA WIEPRZOWINA Z KAWĄ

Kłaniam się nisko. Dzisiaj zaszalałem i przygotowałem szarpaną wieprzowinę. Trochę czasu mi zajęło, ale uczta była wyśmienit. Dawno tak dobrze się nie najadłem. Pulled Pork raz na jakiś czas gości w mojej kuchni. Zazwyczaj robię w odsłonie z dużą ilością warzyw i pomidorów. Dzisiaj poszedłem w stronę klasyczną, czyli mięso piekło się w niskiej temperaturze tylko w bulionie. Jedyną nowością jaką zastosowałem była kawa. Tak, do marynaty użyłem świeżo mieloną kawę. Na kwarantannie telewizor praktycznie włączony jest przez większość dnia. Preferuje programy kulinarne, i właśnie tam spotkałem się pierwszy raz z połączeniem wieprzowiny i kawą. Było dla mnie to na tyle ciekawe, że zaryzykowałem i przemyciłem kawę do pulled porka.

Był to szczał w dziesiątkę. Wieprzowina po 5 godzinach rozpływała się w ustach. Oczywiście pulled porka włożyłem do maślanej buły z dużą ilością irlandzkiego cheddara, jeszcze większą ilością sałaty lodowej, i pokaźną garścią smażonych pieczarek. Dodatkowo wylądowała jeszcze czerwona cebula. Sos chipotle z curry wszystko pięknie ze sobą związał. Życie jest piękne!

Piona!

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 100 g smalcu
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 0,5 – 1l bulionu drobiowego

Marynata Sucha

  • 1 płaska łyżka papryki słodkiej
  • ½ łyżki papryki wędzonej
  • ½ łyżki chili
  • ½ łyżki mielonej kawy
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • Sól
  • Pieprz

Burger

  • Bułka maślana
  • Ser cheddar
  • Cebula
  • Sos chipotle z curry (majonez, ketchup, chipotle, curry)
  • Sałata lodowa
  • Pieczarki smażone

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć mięso. Przygotować suchą marynatę. W moździerzu utrzeć wszystkie składniki.
  2. Natrzeć mięso przygotowaną marynatą. Przełożyć do miski i odłożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  3. Rozpuścić smalec na patelni. Przesmażyć mięso z dwóch stron po 4-5 minut.
  4. Poszatkować cebulę, czosnek z grubsza przesiekać.
  5. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego. Wlać bulion tak aby mięso w połowie było zakryte wywarem. Dołożyć cebulę, czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Naczynie przykryć folią aluminiową.
  6. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza, piec 4-5 godzin.
  7. Podpiec z serem bułkę w piekarniku.
  8. Poszatkować cebulę oraz sałatę lodową.
  9. Pieczarki obrać i poszatkować. Przesmażyć na maśle.
  10. Wyjąć mięso z piekarnika. Za pomocą widelcy poszarpać mięso.
  11. Złożyć burgera -> bułka -> ser -> majonez -> sałata -> mięso -> pieczarki -> cebula -> sos -> bułka.
  12. Smacznego.