BURGER Z SOSEM SEROWYM

Kłaniam się nisko. Dzisiaj jest szczególny dzień, który obchodzę raz do roku. Tak, dzisiaj są moje urodziny. W weekend świętowałem ze swoją ekipą na Wrocławskim rynku, również szamałem pyszne „śniadanie” w barze mlecznym Wiking -gdzie Pani Mariola klepie najlepsze mielone w mieście. Zwieńczeniem świętowania trzydziestych drugich urodzin, był burger w polewie serowej, który wleciał parę godzin temu. Nigdy do tej pory nie zabierałem się za ten klasyk. Zostawiłem go na specjalną okazję. Przeczucie podpowiedziało mi, że ten moment nastąpił. Wiecie co? Nie zawiodłem się.

Wnętrze burgera to klasyka. Jak zawsze 100 % wołowiny. Tym razem zwiększyłem gramaturę do 300 gram. Dodatkowo wleciały grillowane plastry bekonu, pomidor, ogórek kiszony, sałata lodowa oraz cebula. Nie mogło zabraknąć sera mimolette i majonezu chipotle. Bułka domowej produkcji. Sos serowy powstał na bazie irlandzkiego cheddaru, śmietany, mleka, i szczypty gałki muszkatowej. Cała kompozycja ma „dżiliard” kalorii, ale w takim dniu schodzi to na dalszy plan. Burger bardzo smaczny, polecam tego allegrowicza.

Jak jeszcze nie kupiliście mi prezentu, to nie musicie się martwić. Będzie mi bardzo miło jak zostawicie subskrypcję na kanale YouTube.

Trzymajcie się.

Piona!

Składniki:

  • 300 g antrykotu wołowego
  • 5 plastrów boczku parzonego
  • Bułka maślana
  • Pomidor
  • Cebula
  • Ogórek kiszony
  • Ser mimolette
  • Sałata lodowa
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 papryczka chipotle

Sos serowy

  • 100 g sera cheddar
  • 50 ml śmietany 30%
  • 20 ml mleka 3,2%
  • Szczypta gałki muszkatowej

Proces twórczy:

  1. Przygotować sos serowy. Zetrzeć ser na grubych oczkach. Wrzucić do garnka, dodać kilka łyżek śmietany i gotować na średnim ogniu. Kiedy zacznie topić się ser, stopniowo dolewać śmietanę i mleko ciągle mieszając rózgą. Na koniec przyprawić gałką muszkatową.
  2. Jeżeli sos będzie rzadki, dodać ½ łyżeczki mąki kukurydzianej.
  3. Przygotować burgera według poniższego filmu:
  4. https://youtu.be/3QDod5fawEk
  5. Burgera polać ciepłym sosem serowym.