W miniony weekend organizowałem małe „garden party”. Przed imprezą miałem mały problem głowy, gdyż zastanawiałem się jaką przystawkę zaserwować gościom. Istniały dwa kluczowe elementy, które musiały zostać spełnione. Przystawka musiała posiadać mięso oraz warzywa. Ponadto miała podkręcić przemianę materii przed resztą wieczoru. Ostatecznie padło na faszerowane pieczarki portabello mięsem mielonym. Pewnie przystawką dobrze Wam znana. Postanowiłem ją trochę urozmaicić. Użyłem przypraw meksykańskich. Pieczarki podałem z sosem czosnkowym przyrządzonym z grillowanego czosnku. Goście byli zachwyceni. Nieostała się żadna pieczarka… Przepis szybki i łatwy w przyrządzeniu, a przede wszystkim bardzo smaczny. Dajcie znać czy Wam smakował.
Składniki:
8 dużych pieczarek portobello
400 g mięsa mielonego (może być z łopatki wieprzowej)
pomidor
kukurydza
czosnek
kumin
sól
pieprz
papryka czerwona
oregano
Proces twórczy:
- Przyprawiamy mięso mielone solą, pieprzem, czerwoną papryką, kuminem oraz czosnkiem. Dokładnie mieszamy;
- Obieramy pieczarki i pozbywamy się „nóżek”;
- nadziewamy pieczarki mięsem, posypujemy kukurydzą a na sam koniec kładziemy plasterek pomidora. Całość posypujemy oregano i bazylią;
- pieczarki zawijamy w folię aluminiową. Grillujemy 20-30 minut.