Kłaniam się nisko. W tych trudnych dla Nas czasach ważną czynnością w kuchni jest maksymalne wykorzystywanie „resztek”. Resztki jedzenia to nie tylko obierki z ziemniaków czy inne warzywne odpady, ale także pozostałości po obiedzie. Ostatnio dzieliłem się przepisem na szarpaną wieprzowinę. Po obwitym posiłku zostało jeszcze ponad 600 gram pysznego mięsiwa. Nie byłbym sobą, gdybym nie przemycił tego do innej pozycji kulinarnej. Wprawdzie z pozostałego pulled porka zrobiłem dobry obiad, i nie mniej pyszne śniadanie. Dzisiaj wlatuje przepis na karkówkę nadzianą szarpaną wieprzowiną i pieczarkami.
Skąd pomysł na taką „roladę”? Parę lat temu w jednym z barów mlecznych jadłem śląską roladą nadziewaną mięsem mielonym. Było to bardzo dobre. Z nie wyjaśnionych przyczyn natchnęło minie to wspomnienie. W lodówce miałem kawałek karkówki, smażone pieczarki oraz dużo szarpanej wieprzowiny.
Karkówkę podzieliłem na kotlety. Rozbiłem tłuczkiem przyprawiłem sola i pieprzem. Nadziałem szarpaną wieprzowiną i pieczarkami. Zawinąłem w roladkę i wrzuciłem n patelnię grillową. Następnie do piekarnika i obiad gotowy. Roladki wylądowały w towarzystwie kręconych frytek i surówki coleslaw. Idealny zestaw na niedzielny obiad.
Trzymajcie się!
Piona!
Składniki:
- 500 g karkówki wieprzowej
- smażone pieczarki
- cebula biała
- 1 łyżka papryki słodkiej
- sól
- pieprz
Szarpana Wieprzowina
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 100 g smalcu
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 0,5 – 1l bulionu drobiowego
Marynata Sucha
- 1 płaska łyżka papryki słodkiej
- ½ łyżki papryki wędzonej
- ½ łyżki chili
- ½ łyżki mielonej kawy
- ½ łyżeczki kuminu
- 1 łyżka brązowego cukru
- Sól
- Pieprz
Proces twórczy:
- PULLED PORK. Umyć i osuszyć mięso. Przygotować suchą marynatę. W moździerzu utrzeć wszystkie składniki.
- Natrzeć mięso przygotowaną marynatą. Przełożyć do miski i odłożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
- Rozpuścić smalec na patelni. Przesmażyć mięso z dwóch stron po 4-5 minut.
- Poszatkować cebulę, czosnek z grubsza przesiekać.
- Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego. Wlać bulion tak aby mięso w połowie było zakryte wywarem. Dołożyć cebulę, czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Naczynie przykryć folią aluminiową.
- Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza, piec 4-5 godzin.
- Wyjąć mięso z piekarnika. Za pomocą widelca poszarpać mięso.
- KARKÓWKA. Umyć i osuszyć mięso. Podzielić na 1 cm kotlety. Rozbić tłuczkiem.
- Przyprawić z każdej strony solą, pieprzem i szczyptą papryki słodkiej.
- Położyć na kotlet szarpaną wieprzowinę oraz łyżkę smażonych pieczarek. Boki założyć do środka, a następnie zawinąć roladkę.
- Roladki smażyć na rozgrzanej patelni grillowej z każdej strony po 4 minuty.
- Przełożyć roladki do naczynia żaroodpornego. Włożyć do pieca rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut.
- Podawać z frytkami i ulubioną surówką.
- Smacznego.



