BAGIETKI

Kłaniam się nisko. Nie ma to jak ciepłe, pachnące na cały dom pieczywo w niedzielny poranek. Ostatnio coraz częściej wchodzę w buty piekarza. Bułki poznańskie, bułki do burgerów, chleb z garnka czy wieloziarnisty, to kolejne pozycje w moim CV. Lubię odkrywać nowe smaki, i stawiać sobie kolejne wyzwania więc zabrałem się za bagietki.

Bagietki przygotowałem z mieszanki mąk typu 550 oraz 450. Dodatkowo w przepisie pojawiły się świeże drożdże, sól, cukier, woda oraz oliwa. Na początek należy przygotować zaczyn drożdżowy. Następnie połączyć wszystkie składniki i dobrze wyrobić na stolnicy. Ciasto wyrasta dwukrotnie. Najpierw w misce, a następnie po uformowaniu bagietek. Na koniec pieczenie w 220 stopniach Celsjusza przez 20 minut.

Bagietki siwienie sprawdzają się na śniadanie, do zapiekanek czy kultowych kanapek. Z jednej porcji wychodzą 3 bagietki po 120-140 gram.

Trzymajcie się !

Piona!

Składnik:

  • 300 g mąki typu 550 g
  • 150 g mąki typu 450 + 50 g do podsypania
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 250 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy

Proces twórczy:

  1. Przygotować zaczyn. Włożyć do miseczki drożdże, cukier, 2 łyżki mąki. Wlać 50 ml wody. Dokładnie wymieszać żeby wszystko się rozpuściło. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
  2. Przesiać mąkę dwa razy do miski. Wlać resztę wody. Dodać sól, oliwę oraz zaczyn drożdżowe. Wymieszać. Dokładnie wyrobić na stolnicy. Ciasto nie powinno kleić się do stolnicy i rąk (ale też nie może być za suche).
  3. Przełożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  4. Podzielić ciasto na trzy części. Rozwałkować dłońmi wałek o długości ok. 30 cm. Rozpłaszczyć i nadać kształtu bagietce. Przełożyć bagietki na blachę wysmarowaną olejem rzepakowym i obsypaną mąką pszenną. Przykryć i odstawić na 30 minut.
  5. Posmarować lekko bagietki oliwą z oliwek. Następnie ponacinać wierzch bagietek pod kątem.
  6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza przez 20-25 minut. Co 7 minut spryskać wodą, dzięki temu bagietki będą bardziej chrupiące.
  7. Smacznego.