Kłaniam się nisko. Nie ma to jak ciepłe, pachnące na cały dom pieczywo w niedzielny poranek. Ostatnio coraz częściej wchodzę w buty piekarza. Bułki poznańskie, bułki do burgerów, chleb z garnka czy wieloziarnisty, to kolejne pozycje w moim CV. Lubię odkrywać nowe smaki, i stawiać sobie kolejne wyzwania więc zabrałem się za bagietki.
Bagietki przygotowałem z mieszanki mąk typu 550 oraz 450. Dodatkowo w przepisie pojawiły się świeże drożdże, sól, cukier, woda oraz oliwa. Na początek należy przygotować zaczyn drożdżowy. Następnie połączyć wszystkie składniki i dobrze wyrobić na stolnicy. Ciasto wyrasta dwukrotnie. Najpierw w misce, a następnie po uformowaniu bagietek. Na koniec pieczenie w 220 stopniach Celsjusza przez 20 minut.
Bagietki siwienie sprawdzają się na śniadanie, do zapiekanek czy kultowych kanapek. Z jednej porcji wychodzą 3 bagietki po 120-140 gram.
Trzymajcie się !
Piona!
Składnik:
- 300 g mąki typu 550 g
- 150 g mąki typu 450 + 50 g do podsypania
- 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 250 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
Proces twórczy:
- Przygotować zaczyn. Włożyć do miseczki drożdże, cukier, 2 łyżki mąki. Wlać 50 ml wody. Dokładnie wymieszać żeby wszystko się rozpuściło. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
- Przesiać mąkę dwa razy do miski. Wlać resztę wody. Dodać sól, oliwę oraz zaczyn drożdżowe. Wymieszać. Dokładnie wyrobić na stolnicy. Ciasto nie powinno kleić się do stolnicy i rąk (ale też nie może być za suche).
- Przełożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
- Podzielić ciasto na trzy części. Rozwałkować dłońmi wałek o długości ok. 30 cm. Rozpłaszczyć i nadać kształtu bagietce. Przełożyć bagietki na blachę wysmarowaną olejem rzepakowym i obsypaną mąką pszenną. Przykryć i odstawić na 30 minut.
- Posmarować lekko bagietki oliwą z oliwek. Następnie ponacinać wierzch bagietek pod kątem.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza przez 20-25 minut. Co 7 minut spryskać wodą, dzięki temu bagietki będą bardziej chrupiące.
- Smacznego.




