Kłaniam się nisko. Dzisiaj będzie szybko i konkretnie. W ten piękny bezdeszczowy czwartek chciałbym zaproponować piersi kurczaka w aromatycznym sosie na bazie śmietany, koperku oraz poru. To niezwykłe połączenie składników przeniesie Was momentalnie w lata dzieciństwa. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami i mizerią.
Proces twórczy to pestka. Nawet największy sceptyk sztuki kulinarnej poradziłby sobie z tym daniem. Wszystkiego dowiecie się na blogu.
Dobra, zostawiam Was z przepisem. Trzymajcie się.
Piona!
Składniki:
- 500 g piersi kurczaka
- 300 g pora
- 1 duża marchewka
- pęczek koperku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- 200 ml rosołu lub bulionu
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 1/2 łyżeczki curry lub kurkumy
- mąka
- sól
- pieprz
Proces twórczy:
- Umyć i osuszyć mięso. Przekroić wzdłuż i lekko rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Oprószyć z dwóch stron mąką.
- Podsmażyć piersi na oliwie, po 2-3 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz.
- Umyć i osuszyć por i marchewkę. Marchew obrać i zetrzeć na średnich oczkach. Por pokroić w półksiężyce lub kosteczkę. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę.
- Wrzucić na patelnię masło. Następnie dodać cebulę. Zeszklić na złoty kolor. Dodać marchewkę i por. Smażyć kolejne 3 minuty.
- Wlać bulion. Dodać curry lub kurkumę. Doprowadzić do wrzenia. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
- Włożyć z powrotem mięso. Na małym ogniu gotować 5 minut.
- Wlać śmietankę, wrzucić poszatkowany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować chwilę, aż sos zgęstnieje.
- Podawać z mizerią i ziemniaczkami.