PIERSI KURCZAKA W SOSIE KOPERKOWO – POROWYM

Kłaniam się nisko. Dzisiaj będzie szybko i konkretnie. W ten piękny bezdeszczowy czwartek chciałbym zaproponować piersi kurczaka w aromatycznym sosie na bazie śmietany, koperku oraz poru. To niezwykłe połączenie składników przeniesie Was momentalnie w lata dzieciństwa. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami i mizerią.

Proces twórczy to pestka. Nawet największy sceptyk sztuki kulinarnej poradziłby sobie z tym daniem. Wszystkiego dowiecie się na blogu.

Dobra, zostawiam Was z przepisem. Trzymajcie się.

Piona!

 

Składniki:

  • 500 g piersi kurczaka
  • 300 g pora
  • 1 duża marchewka
  • pęczek koperku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 ml rosołu lub bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 1/2 łyżeczki curry lub kurkumy
  • mąka
  • sól
  • pieprz

 

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć mięso. Przekroić wzdłuż i lekko rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Oprószyć z dwóch stron mąką.
  2. Podsmażyć piersi na oliwie, po 2-3 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz.
  3. Umyć i osuszyć por i marchewkę. Marchew obrać i zetrzeć na średnich oczkach. Por pokroić w półksiężyce lub kosteczkę. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę.
  4. Wrzucić na patelnię masło. Następnie dodać cebulę. Zeszklić na złoty kolor. Dodać marchewkę i por. Smażyć kolejne 3 minuty.
  5. Wlać bulion. Dodać curry lub kurkumę. Doprowadzić do wrzenia. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
  6. Włożyć z powrotem mięso. Na małym ogniu gotować 5 minut.
  7. Wlać śmietankę, wrzucić poszatkowany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować chwilę, aż sos zgęstnieje.
  8. Podawać z mizerią i ziemniaczkami.