Ulubione smaki dzieciństwa? Jest ich sporo. Jako, że dorastałem na przełomie lat 80 i 90, wielkiego wyboru nie było. I dobrze, bo nasze mamy i babcie potrafiły z niczego zrobić coś pysznego.
Z sentymentem wspominam grochówkę z kotła wojskowego, fasolkę szparagową podaną z bułką tartą, makaron z serem i cynamonem oraz chleb w jajku. Ostatnia pozycja zawsze wywołuje u mnie uśmiech i ogromny ślinotok. Najprostsza potrawa, którą można podać zarówno na śniadanie, obiad czy kolacje. Wystarczy rozbełtać jajko, zamoczyć w nim chleb i wrzucić na patelnię. Banał. Kilka chwil i gotowe. Pamiętajcie. W prostocie tkwi siła.
Dzisiaj trochę zaszalałem i rozbudowałem do granic możliwości „chleb w jajku”. Z kultowej pozycji stworzyłem TOST BURGERA, który składa się z trzech kromek tostowych, dwóch soczystych kotletów z wołowiny oraz dodatków takich jak ser mimolette różnego rodzaju warzywa. Pyszności.
A jakie są Wasze smaki dzieciństwa ?
Składniki:
3 kromki chleba tostowego
2 jajka
180 g mielonej wołowiny (najlepiej karczek)
ser mimolette
pomidor malinowy
cebula czerwona
sos curry / majonez
rukola
sól
pieprz
zioła prowansalskie
czosnek granulowany
papryka słodka
Proces twórczy:
- Mięso mielone przyprawiamy do smaku: solą, pieprzem, czosnkiem oraz papryką słodką. Formujemy dwa kotlety.
- Roztrzepujemy dwa jajka. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz łyżeczkę ulubionych ziół suszonych. Ja użyłem ziół prowansalskich.
- Rozgrzewamy dwie patelnie – grillową i zwykłą. Na zwykłej wlewamy olej rzepakowy (tyle aby pokrył całe dno).
- Na grillową patelnie kładziemy burgery i smażymy po 3-4 minuty. Pod koniec smażenia na drugiej stronie dodajemy ser.
- Maczamy dokładnie chleb w jajku z dwóch stron. Kładziemy na patelnię i smażymy z każdej strony po 3 minuty. Odsączamy w papierowe ręczniki nadmiar tłuszczu.
- Zabieramy się za składanie. Pierwsza kromka → sos curry → rukola → burger z serem → 2 kromka → sos → rukola → pomidor malinowy → cebula czerwona → burger z serem → 3 kromka