Kłaniam się nisko. Jak Wam mija pierwszy dzień miesiąca, a zarazem pierwszy dzień astronomicznej wiosny? Jakieś spacery lub aktywność na świeżym powietrzu miała miejsce? Ja dzisiaj intensywnie. Z samego rana trening na siłowni, potem mecz koszykówki. Dobrze, że miałem przygotowany obiad bo byłoby licho z czasem.
Wczoraj wieczorem dla relaksu gotowałem. Z seansu terapeutycznego w kuchni wyszły zrazy z mięsa mielonego. Mięso mielone klasycznie przyprawiłem solą, pieprzem, papryką słodką. Dodałem jeszcze musztardę i kilka ząbków czosnku. Po dobrym mielonym zawsze odbija się czosnkiem. Oczywiście do mięsa wbiłem jeszcze jajko i wsypałem trochę bułki tartej. Farsz powstał z krojonych pieczarek, duszonej cebuli oraz soczystej papryki czerwonej.
Uformowane zrazy lekko podsmażyłem, a następnie dusiłem w bulionie. Wyszedł sztos. Zrazy podałem w towarzystwie ziemniaków i tartych buraczków. Klasyk. Szkoda, że na deser nic nie ogarnąłem.
Kto jeszcze relaksuje się przy gotowaniu? Czy tylko ja mam nie równo pod kopułą?
Miłego wieczoru.
Piona!
Składniki:
- 800 g mięsa mielonego (wołowo – wieprzowe)
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- mąka pszenna
- 250 g krojonych pieczarek
- 1 mała papryka czerwona
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 250 ml bulionu
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
Proces twórczy:
- Pokroić w drobną kostkę cebulę. Podsmażyć na złoty kolor. Przełożyć do miseczki. Następnie na tej samej patelni przesmażyć pieczarki. Odsączyć z soku i przełożyć na talerz.
- Przełożyć mięso do miski. Wbić jajko, dołożyć połowę podsmażonej cebuli, bułkę tartą i łyżkę musztardy. Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do mięsa. Dodać paprykę słodką i doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę.
- Paprykę pokroić w słupki / paski.
- Pieczarki wymieszać z pozostałą cebulą. Doprawić solą i pieprzem.
- Podzielić wyrobione mięso na 7-8 kulek. Kulkę rozpłaszczyć na desce. Włożyć do środka łyżkę farszu oraz 2-3 kawałki papryki czerwonej. Zamknąć kulkę i uformować w kształt zraza. Odłożyć na talerz. Powtórzyć czynność z każdą mięsną kulką.
- Zrazy oprószyć z każdej strony mąką pszenną.
- Wlać olej rzepakowy do patelni na głębokość ok. 1 cm. Rozgrzać. Włożyć zrazy na patelnię i smażyć z każdej strony po 3 minuty.
- Wlać bulion. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zmniejszyć ogień. Położyć na patelnię przykrywkę i gotować ok 20 minut.
- Podawać z ziemniakami i tartymi buraczkami.



