ZRAZY MIELONE

Kłaniam się nisko. Jak Wam mija pierwszy dzień miesiąca, a zarazem pierwszy dzień astronomicznej wiosny? Jakieś spacery lub aktywność na świeżym powietrzu miała miejsce? Ja dzisiaj intensywnie. Z samego rana trening na siłowni, potem mecz koszykówki. Dobrze, że miałem przygotowany obiad bo byłoby licho z czasem.

Wczoraj wieczorem dla relaksu gotowałem. Z seansu terapeutycznego w kuchni wyszły zrazy z mięsa mielonego. Mięso mielone klasycznie przyprawiłem solą, pieprzem, papryką słodką. Dodałem jeszcze musztardę i kilka ząbków czosnku. Po dobrym mielonym zawsze odbija się czosnkiem. Oczywiście do mięsa wbiłem jeszcze jajko i wsypałem trochę bułki tartej. Farsz powstał z krojonych pieczarek, duszonej cebuli oraz soczystej papryki czerwonej.

Uformowane zrazy lekko podsmażyłem, a następnie dusiłem w bulionie. Wyszedł sztos. Zrazy podałem w towarzystwie ziemniaków i tartych buraczków. Klasyk. Szkoda, że na deser nic nie ogarnąłem.

Kto jeszcze relaksuje się przy gotowaniu? Czy tylko ja mam nie równo pod kopułą?

Miłego wieczoru.

Piona!

Składniki:

  • 800 g mięsa mielonego (wołowo – wieprzowe)
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • mąka pszenna
  • 250 g krojonych pieczarek
  • 1 mała papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml bulionu
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz

Proces twórczy:

  1. Pokroić w drobną kostkę cebulę. Podsmażyć na złoty kolor. Przełożyć do miseczki. Następnie na tej samej patelni przesmażyć pieczarki. Odsączyć z soku i przełożyć na talerz.
  2. Przełożyć mięso do miski. Wbić jajko, dołożyć połowę podsmażonej cebuli, bułkę tartą i łyżkę musztardy. Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do mięsa. Dodać paprykę słodką i doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę.
  3. Paprykę pokroić w słupki / paski.
  4. Pieczarki wymieszać z pozostałą cebulą. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Podzielić wyrobione mięso na 7-8 kulek. Kulkę rozpłaszczyć na desce. Włożyć do środka łyżkę farszu oraz 2-3 kawałki papryki czerwonej. Zamknąć kulkę i uformować w kształt zraza. Odłożyć na talerz. Powtórzyć czynność z każdą mięsną kulką.
  6. Zrazy oprószyć z każdej strony mąką pszenną.
  7. Wlać olej rzepakowy do patelni na głębokość ok. 1 cm. Rozgrzać. Włożyć zrazy na patelnię i smażyć z każdej strony po 3 minuty.
  8. Wlać bulion. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zmniejszyć ogień. Położyć na patelnię przykrywkę i gotować ok 20 minut.
  9. Podawać z ziemniakami i tartymi buraczkami.