Dzień święty trzeba święcić. Z okazji 99 rocznicy odzyskania Niepodległości przez Polskę, przygotowałem polskiego burgera. Serce burgera stanowi nieśmiertelny kotlet mielony z wieprzowiny. Z dodatkami nie szalałem, dodałem pikle, pomidora malinowego i sałatę lodową. Tym razem sosy w akcencie patriotycznym: sos biały to czosnkowy majonez, a sos czerwony to ognisty ajvar. Wszystko stanowi przepyszną kompozycję w biało-czerwonej szacie.
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
500 g boczku
1 cebula
2 jajka
1 duża bułka pszenne
ząbek czosnku
sól
pieprz
bułka tarta
burger:
bułka pszenna
pikle
pomidor
sałata lodowa
majonez czosnkowy
ajvar
Proces twórczy:
- Umyć i osuszyć mięso. Zmielić n grubych oczkach.
- Namoczyć bułkę w mleku. Następnie dobrze odsączyć i dodać do mięsa.
- Pokroić i zeszklić cebulę (ewentualnie surową przepuścić przez maszynkę).
- Dodać jajko, czosnek, sól i pieprz.
- Dokładnie wymieszać i uformować. Obtoczyć w bułce tartej.
- Smażyć na oleju.
- Podsmażyć bułkę na patelni grillowej.
- Złożyć burgera: bułka -> sałata lodowa -> kotlet -> pikle -> pomidor -> majonez -> ajvar -> bułka.