POLSKI BURGER W BIAŁO – CZERWONEJ SZACIE

Dzień święty trzeba święcić. Z okazji 99 rocznicy odzyskania Niepodległości przez Polskę, przygotowałem polskiego burgera. Serce burgera stanowi nieśmiertelny kotlet mielony z wieprzowiny. Z dodatkami nie szalałem, dodałem pikle, pomidora malinowego i sałatę lodową. Tym razem sosy w akcencie patriotycznym: sos biały to czosnkowy majonez, a sos czerwony to ognisty ajvar. Wszystko stanowi przepyszną kompozycję w biało-czerwonej szacie.

 

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej

500 g boczku

1 cebula

2 jajka

1 duża bułka pszenne

ząbek czosnku

sól

pieprz

bułka tarta

burger:

bułka pszenna

pikle

pomidor

sałata lodowa

majonez czosnkowy

ajvar

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć mięso. Zmielić n grubych oczkach.
  2. Namoczyć bułkę w mleku. Następnie dobrze odsączyć i dodać do mięsa.
  3. Pokroić i zeszklić cebulę (ewentualnie surową przepuścić przez maszynkę).
  4. Dodać jajko, czosnek, sól i pieprz.
  5. Dokładnie wymieszać i uformować. Obtoczyć w bułce tartej.
  6. Smażyć na oleju.
  7. Podsmażyć bułkę na patelni grillowej.
  8. Złożyć burgera: bułka -> sałata lodowa -> kotlet -> pikle -> pomidor -> majonez -> ajvar -> bułka.

Dodaj komentarz