Kłaniam się nisko. Kolejny debiut cukierniczy. Po dobrym przyjęciu przez Was przepisu na Rogale Świętomarcińskie, postanowiłem brnąć dalej w magię słodkości. Poprzeczkę postawiłem trochę wyżej niż ostatnio, i zdecydowałem się na wypiek szarlotki z kruszonką.
Przy każdym pichceniu słodkości w pewnym etapie tworzenia dzwonię do mamy albo nie mniej uzdolnionej siostry, z prośbą o kilka porad dla cukierniczego młokosa. Po odpowiednim zebraniu informacji przeszedłem do działania. Kilka godzin w kuchni nie poszło na marne. Ciasto standardowo zrobiłem z mąki i margaryny, cukru oraz jajka. Farsz powstał z przepysznych jabłek z Grójca, cukru, kory cynamonu, oraz małej ilości cydru.
Szarlotkę podałem w towarzystwie domowych lodów (przepis też znajdziecie na blogu). Do zestawu polecam jeszcze dobrą herbatę albo kawę. Jesienne wieczory od razu stają się przyjemniejsze.
Tymczasem.
Piona.
Składniki:
Ciasto
- 350 g mąki pszennej do ciast
- 250 g margaryny do wypieków
- 1 jajko
- 100 g cukru pudru
Farsz
- 2 kg jabłek
- 40 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 kora cynamonu
- 40 ml cydru jabłkowego
Dodatkowo
- 40 g masła
- bułka tarta
- tortownica o średnicy 24 cm
Proces twórczy:
- Przygotować ciasto. Przesiać mąkę na stolnicy przez praskę. Pokroić w na mniejsze części margarynę, dodać do mąki. Wbić jajko, wsypać cukier puder.
- Następnie wszystko z grubsza przesiekać ze sobą nożem. Wyrobić ręcznie masę. 1/3 ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2-3 godziny do zamrażarki. Resztę ciasta zawinąć w folię i schować do lodówki.
- Przygotować farsz. Jabłka obrać ze skórki, pozbyć się gniazda. Następnie pokroić w kostkę.
- Wrzucić jabłka do dużego garnka. Dodać cukier, cynamon. Wlać cydr.
- Gotować wszystko na małym ogniu przez 30 – 40 minut, aż jabłka się skarmelizują.
- Wyjąć korę cynamonu, odstawić do wystygnięcia.
- Posmarować masłem tortownicę. Lekko oprószyć całość bułką tartą. Nadmiar bułki wysypać. Wyjąć ciasto z lodówki. Wyłożyć nim spód i boki tortownicy.
- Przelać wystudzony farsz na ciasto.
- Wyjąć z zamrażarki resztę ciasta. Zetrzeć na dużych oczkach tarki, tak aby całe nadzienie zostało przykryte.
- Włożyć ciasto do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza, piec 45-5o minut.
- Podawać z lodami.