Kłaniam się nisko. Przenieśmy się do ciepłych Włoch, dokładnie do Neapolu skąd prawdopodobnie pochodzi najlepsza pizza świata. Oczywiście jest to subiektywna opinia. Pizza neapolitańska charakteryzuje się puszystymi brzegami i cienkim środkiem. Najważniejsze w pizzy jest idealne ciasto oraz dobrej jakości produkty. Nie używamy żadnych ketchupów czy sosów czosnkowych, tylko oliwę z oliwek.
Z tego co mi wiadomo pizzę neapolitańską kroi i się na cztery kawałki, które składa się w dłoni do środka. Rytuał składania i konsumowania jest tak samo istotny jak cały proces wyrastania ciasta. Aha, ciasto wyrasta około 24 godzin. Trochę czasu to zajmuje, ale uwierzcie mi na słowo, że warto poczekać na ten włoski rarytas. Na jednym placku się nie skończyło. Chrzanić dietę, grubych trudniej porwać 😀
Tymczasem.
Piona!
Składniki:
Ciasto
- 1 kg mąki pszennej typu 00 + do podsypania
- 750 ml letniej wody
- 7 g suchych drożdży
- 25-30 g soli morskiej
- oliwa
Dodatki
- mozzarella
- chorizo
- prosciutto
- sos pomidorowy
- oliwa z oliwek
Proces twórczy: