Kłaniam się nisko. Odliczanie do świąt ruszyło pełną parą. W co drugim domu ruszyły także świąteczne porządki, których też jestem zakładnikiem. Pomiędzy sprzątaniem kuchni a odkurzaniem całej „posesji”, stukam na klawiaturze laptopa, abyście mogli przygotować coś dobrego i rozgrzewającego. Aura nie sprzyja myciu okien i jakichkolwiek innym atrakcjom organizowanym na zewnątrz. Dlatego co do obiadu, padło na azjatycką zupę Tom Kha.
Tom Kha to zupa na bazie mleczka kokosowego z przepysznymi dodatkami jakimi są szparagi, groszek cukrowy oraz krewetki. Papryczka chili nada ostrości zupie, a sok limonki w połączeniu z imbirem dostarczy odpowiedni ilości witaminy C. Zupę przygotujecie w niespełna 30 minut. Szybko, pysznie i nieco orientalnie.
Lecę wyrzucić śmieci.
Piona !
Składniki:
- 800 ml mleczka kokosowego
- 200 ml bulionu drobiowego
- 300 g krewetek lub pierś kurczaka
- pęczek szparagów
- 200 g groszku cukruwego
- 40 ml sosu sojowego
- 30 ml sosu rybnego
- 10 ml sosu ostrygowego
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- kilka liści kafiru
- 1 limonka
- 2 cm imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 3 szalotki
- pęczek kolendry
Proces twórczy:
- Przygotować wywar. Do garnka wrzucić trawę cytrynową, imbir (obrany i pokrojony w kostkę), czosnek posiekany, liście kafiru. Zalać wszystko mlekiem kokosowym, dodać sos rybny, sojowy i ostrygowy. Gotować na małym ogniu przez 15 minut.
- Umyć i osuszyć szparagi oraz groszek cukrowy. Oderwać twarde części łodygi szparagów. Do osolonej i wrzącej wody wrzucić szparagi, gotować 2 minuty. Dodać groszek i gotować kolejne 2-3 minuty. Odcedzić i przepłukać warzywa w zimnej wodzie.
- Przecedzić przez sito wywar, i wlać z powrotem do garnka. Wlać do wywaru bulion drobiowy oraz sok z limonki. Dodać przepłukane i wyczyszczone krewetki (lub pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka). Gotować kilka minut, aż krewetki będą dobre.
- Zupę podawać z groszkiem cukrowym, szparagami, pokrojoną w kosteczkę chili, oraz ćwiartkami limonki i garścią kolendry.
- Smacznego.