CZOSNDOG Z PIKANTNĄ GALARETKĄ

Kłaniam się nisko. Kochani dzisiaj pod kulinarną lupę wleciał hit sieci – CZOSNDOG. Czosndog to przemienienie czosnkowej bagietki w hot-doga. Tak naprawdę jedyną zmiana jest pieczywo. Mały krok a takie zachwyty nad fast foodowym wynalazkiem. Nie powiem, masło czosnkowe dodaje fajnego smaku, soczystej frankfurtce.

Poszedłem krok dalej od nurtu, i dodałem do czosndoga – galaretkę z habanero. Dobrze widzicie. Galaretka powstała z połączenia habanero, papryki, cukru, miodu, octu i wody. Oczywiście w miksturze wylądowała jeszcze żelatyna. Po kilkunastu godzinach narodziło się gastro cudo. Naprawdę fajnie galaretka komponuje się w burgerach, hot-dogach czy innych street foodowych klasykach. Pikantność habanero idealnie kontrastuje się ze słodyczą miodu i kwasowości octu. Prawdziwe umami. Polecam!

Piona!

Składniki:

  • Bagietka czosnkowa
  • Frankfuterka
  • Pomidor malinowy
  • Cebula
  • Cheddar
  • Ketchup

Galaretka

  • ½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki octu
  • 60 ml wody
  • 1 łyżka miodu
  • 3 papryczki habanero
  • 1 papryka zielona
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny

Proces twórczy:

  1. Przygotować galaretkę. Wrzucić do garnka cukier, wodę oraz ocet. Gotować na małym ogniu, aż rozpuści się cukier.
  2. Pokroić na drobną kostkę paprykę i habanero. Wrzucić do reszty składników. Gotować 5 minut.
  3. Dodać miód i dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut. Dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Przelać do słoika i zostawić do stężenia w lodówce. Gotowe.
  4. Ugotować kiełbaski. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni Celsjusza.
  5. Przepołowić wzdłuż bagietkę. Włożyć cheddar i kiełbaski. Piec 5-7 minut.
  6. Położyć na wierzch pomidor malinowy, cebule oraz galaretkę habanero. Polać ketchupem.
  7. Smacznego.