Ostatnio wkręciłem się w serial Sherlock Holmes wyświetlany przez BBC, gdzie na nowo przedstawiono historię Sherlocka oraz dr Watsona w dzisiejszym świecie, zdominowanym przez smartfony i życiem social media. Trzy sezony przeleciały momentalnie. Nastąpił wielki smutek… W zimowe wieczory życie straciło sens do momentu kiedy to…
Pustkę po genialnym serialu postanowiłem wykorzystać w kreatywne podejście do kompozycji angielskiego burgera. Wcieliłem się zarówno w scenarzystę, reżysera oraz producenta całego przedsięwzięcia. Stworzyłem kolejną odsłonę angielskiego burgera.
W rolach głównych obsadziłem takie gwiazdy jak: 200 g soczystej wołowiny oraz uwielbianą przez Brytyjczyków fasolkę w sosie pomidorowym. Towarzyszyć im będzie grillowany boczek, pieczarki. Na sam koniec zaskoczy Was genialna rola drugoplanowa- jajko sadzone. W połączeniu z tymiankowymi ziemniakami, miazga! Krytycy zaniemówili. 10/10
Ten burger dostaje nominacje w każdej kategorii do Burgerowych Oskarów.
Składniki:
200 g mielonej wołowiny
3-4 plastry boczku
100 g fasolki w sosie pomidorowym
1 jajko
bułka
sałata
pieczarki
sos curry
pomidor
ziemniaki
100 g masła
sól
pieprz
czosnek granulowany
papryka
Proces twórczy:
- Przyprawiamy mięso solą, pieprzem, czosnkiem oraz papryką wędzoną. Wyrabiamy i formujmy burgera. Odstawiamy do lodówki.
- Obrane ziemniaki osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w ćwiartki. Układamy na blaszce i przeprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz tymiankiem. Na górę ziemniaków kładziemy podzielone masło. Wkładamy ziemniaki do piekarnika na 45 minut. Pieczemy w temp. 200 stopni Celsjusza.
- 20 minut przed końcem pieczenie ziemniaków przystępujemy do przygotowania burgera. W rondelku podgrzewamy fasolkę. Kroimy warzywa w plasterki.
- Na rozgrzaną patelnię kładziemy burgera i plastry boczku oraz pieczarki. Smażymy ok. 5 minut z każdej strony. W międzyczasie do piekarnika dorzucamy bułkę. Kiedy wszystko idzie ku końcowi na patelni rozbijamy jajko (smażymy jajko sadzone).
- Gdy już wszystko gotowe przechodzimy do składania burgera. Na dolną część bułki kładziemy fasolkę w sosie pomidorowym -> sałata -> burger -> pieczarki -> boczek -> pomidor -> cebula czerwona -> jajko sadzone -> sos curry -> zamykamy górną połówką bułki.
- Podajemy z tymiankowymi ziemniaczkami z piekarnika.