ENGLISH BURGER

Ostatnio wkręciłem się w serial Sherlock Holmes wyświetlany przez BBC, gdzie na nowo przedstawiono historię Sherlocka oraz dr Watsona w dzisiejszym świecie, zdominowanym przez smartfony i życiem social media. Trzy sezony przeleciały momentalnie. Nastąpił wielki smutek… W zimowe wieczory życie straciło sens do momentu kiedy to…

Pustkę po genialnym serialu postanowiłem wykorzystać w kreatywne podejście do kompozycji angielskiego burgera. Wcieliłem się zarówno w scenarzystę, reżysera oraz producenta całego przedsięwzięcia. Stworzyłem kolejną odsłonę angielskiego burgera.

W rolach głównych obsadziłem takie gwiazdy jak: 200 g soczystej wołowiny oraz uwielbianą przez Brytyjczyków fasolkę w sosie pomidorowym. Towarzyszyć im będzie grillowany boczek, pieczarki. Na sam koniec zaskoczy Was genialna rola drugoplanowa- jajko sadzone. W połączeniu z tymiankowymi ziemniakami, miazga! Krytycy zaniemówili. 10/10

Ten burger dostaje nominacje w każdej kategorii do Burgerowych Oskarów.

 

Składniki:

200 g mielonej wołowiny

3-4 plastry boczku

100 g fasolki w sosie pomidorowym

1 jajko

bułka

sałata

pieczarki

sos curry

pomidor

ziemniaki

100 g masła

sól

pieprz

czosnek granulowany

papryka

 

Proces twórczy:

  1. Przyprawiamy mięso solą, pieprzem, czosnkiem oraz papryką wędzoną. Wyrabiamy i formujmy burgera. Odstawiamy do lodówki.
  2. Obrane ziemniaki osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w ćwiartki. Układamy na blaszce i przeprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz tymiankiem. Na górę ziemniaków kładziemy podzielone masło. Wkładamy ziemniaki do piekarnika na 45 minut. Pieczemy w temp. 200 stopni Celsjusza.
  3. 20 minut przed końcem pieczenie ziemniaków przystępujemy do przygotowania burgera. W rondelku podgrzewamy fasolkę. Kroimy warzywa w plasterki.
  4. Na rozgrzaną patelnię kładziemy burgera i plastry boczku oraz pieczarki. Smażymy ok. 5 minut z każdej strony. W międzyczasie do piekarnika dorzucamy bułkę. Kiedy wszystko idzie ku końcowi na patelni rozbijamy jajko (smażymy jajko sadzone).
  5. Gdy już wszystko gotowe przechodzimy do składania burgera. Na dolną część bułki kładziemy fasolkę w sosie pomidorowym -> sałata -> burger -> pieczarki -> boczek -> pomidor -> cebula czerwona -> jajko sadzone -> sos curry -> zamykamy górną połówką bułki.
  6. Podajemy z tymiankowymi ziemniaczkami z piekarnika.

1-20170205_1508311-20170205_1531431-20170205_1532351-20170205_1533501-20170205_153722

Dodaj komentarz